Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Riccardos mardröms- besked: ”Allt är borta”

”Allt jag har kämpat för och slitit för de senaste åren är helt borta”, säger Riccardo Birghillotti om branden.Foto: Privat
Riccardo Birghillotti var i Toscana för att besöka sin väns bröllop när branden i restaurangen uppstod.Foto: Privat

Riccardo Birghillotti, 51, var i Toscana för att besöka sin väns bröllop.

Mitt i natten ringde plötsligt telefonen – när räddningstjänsten skulle berätta att det brann i hans restaurang.

– Allt jag kämpat och slitit för de senaste åren är helt borta. Jag är i chock, säger Riccardo.

Riccardo Birghillotti har drivit Da Riccardo i Alingsås sedan år 2016. Själv kallar han stället för ”Lilla kiosken” och i restaurangen bakar han pizza, lagar pasta och bedriver en cateringverksamhet.

Han gillar dessutom att tävla i matlagning – under Vin & deli-mässan i Göteborg i fjol deltog han bland annat i ”Pizza champion cup” och tog hem priset som årets pizzakock.

– Jag har lagat mat sedan jag kan minnas och tycker det är så kul, säger Riccardo.

Men för en vecka sedan förändrades tillvaron drastiskt – när restaurangen förstördes i en brand under natten till förra söndagen.

– Jag är helt förstörd. Det har inte riktigt landat hos mig än, säger han.

Befann sig på semester

Riccardo befann sig vid tillfället på semester i Toscana i Italien, där han besökte sin väns bröllop.

– Jag låg och sov när min mobil plötsligt började låta och larma. I min restaurang har jag en övervakningskamera som larmar min mobil när den känner av rörelse, säger Riccardo och fortsätter:

– Efter några sekunder ringde larmcentralen mig och berättade att det var en kraftig brand i lokalen och att räddningstjänsten var larmade.

Räddningstjänsten var snabbt på plats och lyckades släcka branden innan lågorna slukade lokalerna helt. Men pokaler, diplom och medaljer som Riccardo hade där inne förstördes.

På bilder han lagt upp på restaurangens Facebook-sida syns den omfattande förödelsen.

– Allt jag kämpat och slitit för de senaste åren är helt borta. Jag är i chock, säger Riccardo.

”Jag kommer bygga upp den igen och fortsätta med att laga mat. Detta kommer inte stoppa mig”, säger restaurangägaren Riccardo Birghillotti.Foto: Niklas Göransson/Nyheter Sto

Ska bygga upp restaurangen igen

Riccardo Birghillotti, som tidigare intervjuats av Alingsås Tidning, fortsätter:

– Jag förstår inte vem som skulle vilja göra något sådant här mot mig. Det enda som kommer till tanken är att det var någon som ville busa och att det gick väldigt snett.

Samtidigt förklarar han att han fått stort stöd från familj, vänner och bekanta.

– Jag är ute och tävlar ganska mycket, så jag känner många människor. Jag har fått jättemycket stöttning och det känns väldigt bra, säger Riccardo Birghillotti.

Restaurangägaren lider ekonomisk skada av det inträffade, men han tänker inte låta sig nedslås. Riccardo planerar att öppna restaurangen igen så fort det bara går.

– Jag kommer bygga upp den igen och fortsätta med att laga mat. Detta kommer inte stoppa mig.

Så här ser restaurangen ut efter branden.Foto: Privat
Så här såg den ut innan.Foto: Privat

Teorin: Branden var anlagd

I måndags genomförde polisen en teknisk undersökning – och teorin är att någon eller några personer ligger bakom branden.

– Vi misstänker att branden är anlagd, säger förundersökningsledaren Olof Perciwall vid Alingsåspolisen.

Riccardo Birghillotti berättar att han på övervakningskamera sett hur en person först slår sönder en ruta för att sedan kasta in något i lokalen, innan det tar eld.

– Det finns uppgifter om att någon ska ha kastat in någonting i restaurangen, som sedan tagit sig. Men det är inget vi har bekräftat utan vi jobbar för att bekräfta det nu, säger Olof Perciwall.