Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

RFSL: "Bra att det prövas i rätten"

Ulrika Westerlund är förbundsordförande för RFSL.

Åklagare Lotta Nielsen menar att mordet på den homosexuelle mannen är ett hatbrott.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, tycker att det är bra att lagen prövas.

– Det är bra att straffskärpningsregeln används och prövas i rätten, säger Ulrika Westerlund. 

(Uppdaterad 23.25 18/12)

I en tidigare version av denna artikel framstod det som att Ulrika Westerlund,  förbundsordförande för RFSL, ifrågasatte om mordet på den homosexuelle mannen som hittades mördad, bunden och klädd i kvinnokläder, bör kallas hatbrott. Ulrika Westerlund har dock inte tagit del av rapporteringen kring fallet och uttalade sig i generella termer kring hatbrott. Hon konstaterade då:

– Polisens kompetens är direkt avgörande när det gäller huruvida ett brott som är ett hatbrott blir bedömt som detta. Det är helt klart så att även om brottsoffret eller anhöriga anmäler ett brott och uppger omständigheter som borde leda till att brottet registreras så, så händer det att polisen inte identifierar hatbrott som hatbrott. Kompetensen hos polisen varierar kraftigt i den här frågan.

RFSL driver linjen att ansvariga politiker ska ta initiativ till att göra en handlingsplan mot hatbrott, ett område som varierat i prioritet.

– Om något inte är ett prioriterat område är det klart att mindre blir utfört. Hatbrott har inte varit ett prioriterat område för polisen sedan 2007. Stefan Löfven har utlovat att det ska göras en nationell plan mot hatbrott, vilket vi ställer oss positiva till.

RFSL anser att allt för få brott i dag prövas som hatbrott, straffskärpningsregeln används inte och brotten blir av okunskap bedömt "bara" som till exempel misshandel.