RFSL bestörta efter beskedet

Publicerad
De två männen som kränkt homosexuella på sina hemsidor friades av högsta domstolen.
Hos RFSL tog man emot beskedet med bestörtning.
- Jag känner en stark frustration. Så som högsta domstolen hanterar lagen går de mot intentionen hos lagstiftarna, säger ordförande Sören Juvas.
I den friande domen mot den 50-årige mannen från Stenungsund pekar Högsta domstolen (HD) på att kränkningarna bara nått personer som aktivt sökte upp hans hemsida.
Man hänvisar då till liknande fall i Europadomstolen, där principen varit att det inte bara är vad man säger som spelar roll, utan även omständigheterna runtomkring.
– Men den svenska lagen om hets mot folkgrupp har aldrig prövats i Europadomstolen. Så innan man hänvisar till dem borde ett svenskt ärende ha prövats där, säger Sören Juvas.

"Generationsfråga"

Han menar även att onsdagens domar visar på att rättssäkerheten är i fara. I de båda friande domarna har två av fem justitieråden velat fälla de åtalade.
– Och det är de yngre som vill fälla. Då kan man ställa sig frågan om utfallet avgörs av vilken ålder de som dömer har. Tolkningen av lagen verkar vara en generationsfråga.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER