Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reza fick Astra-vaccin – trots nationell avrådan

Beskedet från Folkhälsomyndigheten: ”Inte tillräcklig data”.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar inte Astras vaccin till personer över 65 år.
Foto: HENRY NICHOLLS / REUTERS X06612
Trots det har minst 15 personer som är över 65 i Västra Götalandsregionen fått vaccinet.
Foto: Johan Nilsson/TT
Reza-Golkar Fard, 72, är en av de drabbade.
Foto: Privat. / Privat.

Minst 15 personer i Västra Götalandsregionen som är över 65 år har vaccinerats med Astra-vaccinet – trots att det går emot rekommendationerna.

Bakom vaccineringen står Svea Vaccin.

– Jag känner mig lurad. Jag tycker det är fruktansvärt dåligt av Svea Vaccin, säger en 70-årig man som drabbats.

Mannen, som vill vara anonym, arbetar som personlig assistent och ingår därmed i fas 2 som just nu vaccineras i Västra Götalandsregionen.

Förra veckan dök 70-åringen upp till kliniken, Svea Vaccin, visade sin legitimation och fick sedan sin första dos av vaccineringen.

– När jag fick info om att min andra dos skulle dröja blev jag lite förvånad. Då frågade jag vilket vaccin de hade vaccinerat mig med nu, och då fick jag till svar Astra Zeneca, säger 70-åringen.

Han fortsätter:

– Jag blev helt chockad.

Folkhälsomyndigheten avråder äldre från Astra-vaccin

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska Astra-vaccinet inte användas på personer över 65 år, då det ännu saknas data om vilken effekt det har på äldre.

– Jag läser på mycket och jag följer utvecklingen noga. Så när jag fick veta att jag fått Astra-vacinnet blev jag orolig och arg, om jag ska vara ärlig, säger 70-åringen.

På kliniken befann sig även en annan man som överhörde vad som hänt. Han berättade då för 70-åringen att hans pappa, Reza Golkar-Fard, 72 år, råkat ut för samma sak bara några dagar tidigare, på samma klinik.

– Jag frågade sjuksköterskan vilket vaccin min pappa fick efter att han vaccinerats. Då sa sjuksköterskan: ”Astra Zeneca”. Först reagerade jag inte, men på kvällen läste jag på Folkhälsomyndighetens hemsida och förstod, säger Rezas son.

Reza-Golkars vaccinkort som tydligt visar att han vaccinerats med Astra-vaccinet.
Foto: Privat. / Privat.

Sonen blev väldigt upprörd när han förstod att ytterligare personer drabbats, trots att han påpekat problemet för Svea Vaccin. Svea Vaccin uppskattas ha vaccinerat minst 15 äldre personer med Astra-vaccinet, något som GP var först med att rapportera.

– Jag blev upprörd att de inte följer rekommendationerna. Antingen är det otroligt slarvigt eller så bryr de sig inte om de äldre och vilka risker de utsätter dem för, säger sonen.

Förklaringen: ”Misstag hos vår personal”

Svea Vaccin har lovat att de ska höra av sig till 70-åringen och Reza Golkar-Fard, men det har de ännu inte gjort.

– De har inte ens bett om ursäkt eller gett någon förklaring. Jag känner mig lurad. Jag tycker det är fruktansvärt dåligt av Svea Vaccin, säger 70-åringen.

Till GP säger Ridha Hadfi, vd för Svea Vaccin, följande om situationen:

– Vad vi vet i dag är att det troligen handlar om misstag hos vår personal. Anledningen är att man vill inte kasta vaccin som kan användas, säger han till GP.

Det är inte skadligt att vaccineras med två olika läkemedel, men för tidningen kallar regionens vaccinsamordnare, Kristine Rygge, händelsen för ”väldigt olycklig”:

– Det är en förtroendefråga, man ska få rätt vaccin och man ska känna sig trygg. Därför är det viktigt att Svea Vaccin går ut och informerar alla medarbetare. Det är inget som vi tar lätt på.

Se mer:

Emma Spak, hälso- och sjukvårdschef SKR: ”Mindre än vad som krävs”.