Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Resultatlöst sökande i Mariestad efter försvunna Helena

Trots intensivt sökande under dagen har polisen inte hittat den försvunna Helena Anderssons kropp.
Foto: ARNE

Mysteriet med Mariestadskvinnan Helena Andersson, som försvann för tolv år sedan, fick ingen lösning under måndagen.

Sökandet efter hennes kropp på en plats i Mariestad gav inte några resultat.

Polisen har sedan i morse grävt i ett område på Ekudden i Mariestad, mellan sjukhuset och Vänern. Grävningarna drogs i gång då en anonym person den senaste månaden ringt till flera polismyndigheter i Syd- och Västsverige och berättat var kroppen finns. Dessutom har två så kallade likhundar visat förhöjt intresse för platsen.

Polisen fick tips om att Helenas kropp skulle finnas i det inringade området. Efter dagens sökande växer tvivlen på att Helena verkligen finns där. Men sökandet utmynnade i besvikelse för alla som hoppats på att få ett svar på var Helena finns. Vid halvfyratiden på måndagen hade ingen kropp hittats, och den här gången visade likhundarna inget intresse för platsen. Polisen fattade då det det svåra beslutet att avbryta sökandet, som de hoppats mycket på. Nu ska insatsen utvärderas för att se om polisen på något annat sätt kan gå vidare med de tips de fått.

Hörde ett skrik

Helena försvann för tolv år sedan.22-åriga Helena försvann efter en dans på Stadshotellet i Mariestad den 14 juni 1992. Vid tvåtiden på natten gick hon ut på torget och har inte setts till sedan dess. En timma senare hördes en kvinna skrika i närheten av Helenas hem. Dagen efter hittades hennes ringar och skor på en cykelväg i närheten. På platsen fanns också färska bilspår. En man har tidigare suttit anhållen, misstänkt för mordet. Han är numera avförd från utredningen.

FAKTA Helena Andersson

 Den 14 juni 1992 dansade Helena Andersson, 22, på Stadshotellet i Mariestad. Vid tvåtiden på natten gick hon ut på torget och var sedan försvunnen. En timme senare hördes en kvinna skrika i närheten av Helenas hem. Vittnen hörde också en bil körde från platsen i hög fart vi samma tidpunkt. Dagen efter hittades Helenas skor och ringar på en cykelväg i närheten av hemmet. Där fann polisen också färska bilspår. Tusentals människor har deltagit i sökandet efter Helena och polisen har lagt ner stora resurser för att lösa fallet. Senaste månaden har en anonym person upprepade gånger tipsat polisen om var man skall leta. Två olika kriminalsökhundar för lik har visat stort intresse för den utpekade platsen. 


Genom en fond skapad av Helenas vänner, Helenafonden, kan tipsare som bidrar till att lösa fallet få en belöning. Fonden har just nu 87 581 kronor på kontot och Helenas föräldrar har lovat att fylla på med pengar så att en belöning på 100 000 kronor kan betalas ut.