Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rester efter 200 år gammalt skepp hittat

Resterna efter ett tremastat skepp som tros vara identiskt med ett som förliste 1816 har hittats på lerbotten mellan Rörö i Göteborgs norra skärgård och Marstrand. 

- Någon exakt position kan vi inte säga för då finns det risk för att någon åker dit och förstör, säger Joakim Severinson, ordförande i Marinarkeologiska sällskapet i Göteborg, till TT.

Enligt de uppgifter som finns i arkiv om fartyget, såg skärgårdsbefolkningen efter ett flera dagar långt oväder i november 1816 masttoppar sticka upp ovanför vattenytan. Av besättningen fanns inga spår.


Lerkärl från 1400-talet

 Vid platsen för förlisningen har sällskapets dykare nu bland annat hittat två stockankare och hundratals halvmeterhöga lerkärl.

 Kärlen tros vara så kallade matabankrus, tillverkade i Bengalen sedan 1400-talet, som användes som förvaringskärl för kryddor.

 - Botten vid fyndplatsen är mjuk och det finns mycket kvar i leran, och man kan se antydningar till delar av fartyget, säger Joakim Severinson.

 Marinarkeologiska sällskapets fynd ska nu dokumenteras och sammanställningen överlämnas till Bohusläns museum.

 - Om fyndet bedöms som intressant blir det fler dykningar.

 - Det kanske behövs skyddsåtgärder och kanske ska något bärgas.


30 meter långt

 Det fartyg som förliste 1816 var 30 meter långt och åtta meter brett, troligen byggt i furu.

 Man tror att lasten hade kommit från en handelsstation på bengaliska kusten och tagits till England med en engelsk ostindiefarare och sedan lastats över på ett fartyg för vidare befordran till Sverige.

 Göran Sjögren/TT