Resenärerna ratar Blå tåget till Stockholm

Göteborg-Stockholm. Blå Tåget går på morgonen upp till Stockholm, fortsätter till Uppsala och återvänder till Göteborg senare på kvällen.
Foto: Suvad Mrkonjic

I december startade uppstickarbolaget Skandinaviska Jernbanor en egen tågförbindelse mellan Göteborg och Stockholm, i lite lyxigare vagnar med riktig restaurang och pianobar.
De har bara ett problem: Nästan ingen åker med dem.

Företagets vd Måns Bolin till GT:
- Vi ser ändå positivt på framtiden. Antalet passagerare ökar och en ökning från tre passagerare till 18 innebär ju sex gånger så många.
Grundidén är att erbjuda komfort ombord som det var förr på tågen. De nyrenoverade vagnarna har mjuka stolar, restaurangen har vita dukar och à la carte-meny och i baren finns även ett piano där det understundom spelas musik.
- Ett angenämare problem är att en del passagerare inte vill lämna tåget när de är framme, eftersom de trivs så bra i restaurangen, säger Måns Bolin.

En enda försening

Tåget kör varje morgon till Stockholm, fortsätter till Uppsala för att sedan vända för att komma hem till Göteborg senare på kvällen.
- Resan mellan Göteborg till Stockholm tar drygt en halvtimme längre än X 2000. Fast å andra sidan kommer vi alltid fram i tid, enda undantaget har varit en enda försening på tre minuter.
Men varför har inte fler upptäckt det här alternativet?
- De flesta vet kanske inte att vi finns. Det kan se lite märkligt ut på perrongen när det är fullt med folk och de flesta går ombord på X2000 och bara några få på vårt tåg.

Tror inte på fullsatta tåg

Blå tåget vill vara ett komplement till SJ:s tåg och hoppas på fler passagerare i framtiden.
- Det går ändå bättre än vad vi räknade med. Vi tror inte på fullsatta tåg än på ett tag. Antalet sålda biljetter, som nu ligger på mellan 25 och 30 ökar hela tiden, förklarar Måns Bolin.