Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Resenärer står bakom norska polisinsatsen

Ett tiotal poliser bevakar gränsen mellan Sverige och Norge i Svinesund. Kön ringlar lång, men de som stoppas stöder den stärkta beredskapen.
Foto: Anna Svanberg
Ett tiotal poliser bevakar gränsen mellan Sverige och Norge i Svinesund. Kön ringlar lång, men de som stoppas stöder den stärkta beredskapen.
Foto: Anna Svanberg
Ole Juelsen är insatsledare vid tullstationen i Svinesund och förklarar den stärkta beredskapen efter terrorhotet med att man vill ha så mycket kontroll man kan på vem och varför folk vill ta sig in i Norge.
Foto: Anna Svanberg Gt/Expresse
Jason Cabusao, 33, stoppas vid gränsen. Han står helt bakom den stärkta kontrollen och polisens insats.
Foto: Anna Svanberg
André Ciåbano, 27, och Domitru Eremencu, 33, får både bakluckan och sina ID-handlingar kontrollerade. De bor båda i Oslo och tycker att Norge gjort allt de kan för att förhindra den eventuella terrorattacken på bästa sätt.
Foto: Anna Svanberg
Cathrine Waale, 19, och Marius Eek, 21, är mest irriterade på hotet – men om de blir verklighet hoppas de på hjälp från grannländer om inte Norges beredskap skulle räcka.
Foto: Anna Svanberg
1 / 7

Beredskapen är höjd efter terrorhotet mot Norge och vill du in i landet kan du få vänta.

Köerna till tullstationen i Svinesund är långa och beväpnad polis kontrollerar de inkommande fordonen.

– Jag står helt bakom den höjda säkerhetsnivån. Det kanske inte går så fort – men det handlar om ett terrorhot, säger Jason Cabusao, 33 som stoppas vid tullstationen.

Larmet kom från den svenska Rikspolisstyrelsen på fredagen: ska du in i Norge bör du ha med dig pass, resehandling eller nationell ID-handling för att få komma in. Efter terrorhotet bevakar norsk polis gränserna in i landet och kontrollerar fordonen som tar sig in i landet.

– Jag vet att de är stärkta kontroller just nu, så det känns lugnt. Man får ha acceptans för att Norge tar hotet på allvar, säger Jason Cabusao, 33, som kör en av de bilar som stoppas vid tullstationen i Svinesund.

Långt ifrån alla bilar stoppas, men ett tiotal beväpnade norska poliser finns på plats. En ovanlighet då den norska poliskåren sällan bär vapen.

– Jag kan inte kommentera hur länge vi kommer att vara beväpnade. Men anledningen är terrorberedskapen, säger Ole Juelsen, polisens insatsledare vid tullstationen.

"Klart man är orolig"

Han berättar vidare att de bilar och förare som kontrolleras inte enbart kopplas till terrorberedskapen. Men att den förhöjda säkerheten även gäller de resenärer som vill ta sig in via sjövägen och via tåg – exempelvis från Sverige.

– Vi vill ha en översikt för att se att de som vill in i Norge har en anledning till det. Därför är det aktuellt med fler kontroller av pass och ID-handlingar.

Cathrine Waale, 19, från Larvik och Marius Eek, 21, från Stavanger är två av de som tar sig igenom tullstationen utan att stoppas.

– Vi får lita på det norska försvaret och att säkerhetsnivån hålls fortsatt hög. Men om hotet skulle bli till allvar så hoppas jag att hjälp från grannländer som Sverige kommer, för det är klart att man är orolig, säger Cathrine.

– Det här hotet känns just nu bara irriterande och dumt, men måste tas på allvar. Jag står bakom säkerhetsåtgärderna med full kraft, säger Marius.

"Vi kontrollerar alla"

Och nästa gång de vill in i Norge kan även de komma att stoppas. På lördagen meddelade norsk polis att gränserna kan stängas totalt om minsta indikation på att den person eller grupp som står bakom terrorhotet närmar sig en gränsövergång.

– Det innebär inte att någon inte längre får komma in i landet, utan att vi har så kallad full kontroll, att vi kontrollerar alla, säger John Ståle Stamnes, sektionschef inom norsk interpol.

För att kunna genomföra detta måste både Scengen och EU-kommissionen ha informerats.