Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reporterns svar om politikergranskningen

Politikern konfronteras – vägrar svara på frågor.
GT:s Daniel Olsson.
Foto: Expressen
GT:s Daniel Olsson har granskat omställningsstöden till politiker.

I dag avslöjas att 19 politiker kunnat kvittera ut ett omställningsstöd efter sin politiska karriär – samtidigt som de har ett annat jobb. 

Stödet är tänkt för de politiker som inte har ett arbete efter sina politiska uppdrag. 

Reportern, Daniel Olsson, svarar här på hur han gick till väga vid granskningen. 

Hur började den här granskningen?

– Det började i januari med ett avslöjande i ett enskilt fall, hos oss på GT. Med kommunstyrelseledamoten i Tranemo kommun, Tony Hansen, som gick direkt tillbaka till sitt fackombudsmannajobb som han var tjänstledig ifrån, men ändå begärde ut omställningsstöd på över 600 000 kronor. Vi ställde oss efteråt frågan hur vanligt det kan vara att kommuner och regioner hade sådana generösa regler, och om det kanske till och med fanns fler som gjort samma sak. 

– Det visade sig vara betydligt fler än vi någonsin kunde tänka oss.

Hur gick du till väga när du granskade politikerna?

– Jag har begärt ut avtalen för omställningsstöd från alla landets kommuner och regioner, och i de fall de har den här generösa regeln om att politikern kan gå direkt till ett nytt jobb – och ändå kvittera ut stödet - då har jag begärt ut alla de besluten. 

– Sedan har det varit ett ganska tidsödande arbete att undersöka vilka som fått nytt jobb. En del har varit öppna med att de fått nytt jobb, andra har varit betydligt mer hemlighetsfulla. Av en lista på ett hundratal politiker som fått omställningsstöd över huvudtaget, så hade vi 19 kvar där de fått dubbla ersättningar.

På vilket sätt har politikerna bemött dina frågor när du konfronterat dem?

– Det absolut vanligaste svaret har varit att de enbart följt de regler som fanns vid tillfället. Ofta följt av att de personligen nog ändå tycker att reglerna borde vara mindre generösa, att nya inkomster borde samordnas.
I flera fall har politikerna också sagt att de inte känt till reglerna, att andra berättat att de var berättigade till pengarna, trots att de bevisligen varit med och beslutat om dem. 

När du insåg hur mycket pengar som det handlar om, vad var din reaktion?

– Med stor känsla av överraskning. Vår första tanke med granskningen var att se hur många andra kommuner där ute som kunde ha samma generösa regler som lät Tranemopolitikern Tony Hansen få dubbla ersättningar.
Vi hade ingen tanke om att det skulle vara minst 19 stycken som agerat på ungefär samma sätt som han. 

Varför tror du att ingen tidigare har granskat detta?

– I ett par fall har lokala medier skrivit om själva ersättningen, att en tidigare ledande politiker i kommunen eller regionen kommer få omställningsstöd. Och hur mycket. Sedan har man släppt det där, med ett konstaterande. Man har inte gått vidare med att undersöka vad som sker senare under tiden som politikern fått stödet. I ett par fall har medier också skrivit om förre toppolitikerns nya jobb. Men då inte ställt frågan vad som sker med de hundratusentals kronor i skattemedel som samme politiker får utbetalt i omställningsstöd. 

Vad tror du att detta kommer leda till för eventuella förändringar?

– Vi vet ju redan att Tranemo kommun är inne i en process där flera partier kräver ändringar. Och det ser vi i vår granskning, att flera kommuner ändrat sina regler då de fått ett konkret fall som inte ses som rimligt. Sveriges kommuner och regioner, som är de som tagit fram regelverket, öppnar nu i vår granskning också för ändringar.

– Pensioner, omställningsstöd och liknande regler är lite komplicerat och i flera kommuner har politikerna nog inte fullt ut förstått konsekvensen av sina beslut. I Tranemo har politiker efter vårt avslöjande där sagt det rakt ut. Även Sveriges kommuner och regioner säger att de överväger att ändra reglerna så dubbla ersättningar inte ska vara möjliga på detta sätt.