Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Repmånad tillbaka efter oron i världen

Trängregementet i Skövde har just nu en reputbildning för 23 personer som gjorde lumpen för tio år sedan. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle när logistikbataljonen ur trängregementet (TrängR) övar.Foto: Lt Marcus Åhlén

Nu är det dags för repövningar igen på grund av oron i världen.

Trängregementet i Skövde har just nu en reputbildning för 23 personer som gjorde lumpen för tio år sedan, berättar SVT Nyheter Väst.

– Jag var helt säker på att det aldrig skulle bli något sånt här mer, säger en av deltagarna, Sebastian Adielsson, till SVT.

Sedan 2010 har Sverige haft en frivillig försvarsmakt som bygger på anställd personal, och det var längesedan någon gjorde en så kallad repmånad.

Trängregementet i Skövde har inte haft någon reputbildning på 20 år, men nu har man kallat in 23 personer som gjorde sin värnplikt för cirka tio år sedan berättar SVT Väst. Den aktuella utbildningen pågår i tio dagar.

De inkallade blev förvånade när de fick kallelsen till repövningen.

– Jag var helt säker på att det aldrig skulle bli något sånt här mer, säger Sebastian Adielsson, som dock reagerade positivt på kallelsen och tyckte att det skulle bli "skoj".

"För att öka krigsdugligheten"

SVT Nyheter Väst förklarar att det är på grund av osäkerheten i världen som regeringen förra året fattade beslut om att de som gått en grundutbildning i försvaret och är krigsplacerade ska kunna beordras till repövningar.

– Det är för att öka krigsdugligheten på våra förband. De har inte varit ute och skjutit med en AK5:a eller varit på ett militärt förband på tio år. Ska vi kunna ha de krigsplacerade vill vi att de ska kunna göra det som de ska kunna göra, säger Fredrik Holmgren, kapten vid Trängregementet, till SVT Nyheter Väst.

Sebastian Adielsson ser fördelar med repövningen och tycker det är bra att få repetera vad han en gång lärt sig.

– Det är bra att få komma in igen och repetera lite så att det man gjort tidigare inte är bortkastat, säger han till SVT Nyheter Väst.