Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Replik: Perlenberg frångår sunt förnuft

Csaba Perlenberg frångår juridik, sunt förnuft och rättsprövning och tar an sig rollen som domare som pekar med hela handen; likt en primitiv grottmänniska föreställer jag mig honom med klubban redo i hand att klubba ner islamister på gatan.

Det skriver Amanj Aziz som svar på GT:s ledare om att Göteborgs stad avbokat Sveriges Förenade Muslimers konferens.

Det finns något tragikomiskt i vit ilska; när den ibland väcks till liv görs affektiva slutsatser baserat på några googlingar. Csaba Perlenberg frångår juridik, sunt förnuft och rättsprövning och tar an sig rollen som domare som pekar med hela handen; likt en primitiv grottmänniska föreställer jag mig honom med klubban redo i hand att klubba ner islamister på gatan.

Vit ilska är ett demokratiskt problem; vi behöver prata om detta eftersom det får enorma konsekvenser när människor med denna åkomma besitter maktpositioner där de kanaliserar känslorna till handling. Att slänga ur sig ord som islamist i Sverige i dag är en kolonial uppfostringsmetod; ett sätt för vita att markera när muslimer anses vara samhällsheretiker. Det är just därför också rasismen inte bara avhumaniserar sina offer men också sina förövare; det gör de till förtryckare redo att spänna bågen på grund av sina känslor. De slutar att existera som människor.

Jag rekommenderar Csaba att nästa gång höra av sig till mig för att prata. När det gäller Sveriges Förenade Muslimer kan det vara bra att även läsa deras pressmeddelanden och rapporter. Vit ilska förblindar och gör så att opartiskheten försvinner. Vi vill nog inte detta.


Amanj Aziz, fristående skribent