Rengöring för sexleksaker säljs – som dyr handsprit

Så ska du göra om du misstänker corona-symtom.
”I princip en handsprit”, säger vd:n Christoffer Utbult, som kränger rengöringsmedel för sexleksaker som handsprit.
Foto: Pressbild
Med larmrubriker och coronavirusets effekt säljs rengöringsmedel för tio gånger pengarna mot vanlig handsprit.
”Undvik Coronavirus”, uppmanar ägaren bakom sexleksakssajten Belladot och säljer rengöringsmedel som handsprit.

Bolaget för sexhjälpmedel har funnit en ny lukrativ nisch i den rådande coronakrisen.

På en nylanserad sajt och i annonser i sociala medier säljer Belladot nu sitt rengöringsmedel för sexleksaker – som handsprit.

Till ett pris mer än tio gånger högre än en vanlig handsprit i butik.

– Jag ser det mer som en good guy-händelse detta än någonting annat, säger Christoffer Utbult.

Det Göteborgsbaserade bolaget Belladot marknadsför sedan flera år tillbaka sexhjälpmedel och sexleksaker på den nordiska och tyska marknaden.

En av bolagets produkter är ett rengöringsmedel avsett för att göra sexhjälpmedlen rena från bakterier efter användning.

Ett regelbundet användande av Cleansing gel ger både en trevligare känsla och ökar livslängden på din sexleksak”, skriver bolaget på sin hemsida.

Som rengöringsmedel av sexprodukter säljs det också av flera apotekskedjor i landet.

Men nu, mitt i coronakrisen, har Belladot börjat marknadsföra rengöringsmedlet avsett för dildos, vibratorer och andra sexhjälpmedel som eftertraktad handsprit. Det sker på en sajt utan koppling till Belladots hemsida för sexleksaker och hjälpmedel på en webbadress som nyligen varit ute till försäljning för 450 euro.

Säljs med larmrubriker om coronautbrottet

På sajten knyts försäljningen desto mer till utbrottet av coronaviruset som skördat tusentals dödsoffer över världen. 

Bland annat finns en särskild avdelning med de senaste larmrubrikerna om smittspridningen. ”Första svenska dödsfallet i Coronavirus”, ”Dödstalet har passerat 3 000”, ”Generaldirektören om antalet smittade: Kan ändras snabbt”, lyder ett par av rubrikerna. 

– Det är i sin kemiska sammansättning väldigt snarlikt, det är i princip en handsprit, säger Christoffer Utbult, vd för bolaget Belladot, om rengöringsmedlet.

Expressen rapporterade tidigare i mars om skyhöga priser på handsprit.
Foto: Arkiv

”En good guy-händelse”

Han bekräftar att bolaget lanserade hemsidan då de via sina kontakter hos apoteksbolagen tidigt fick veta att lagret med handsprit var begränsat.

– Jag ser det mer som en good guy-händelse än någonting annat. Här vill vi hjälpa till, säger Christoffer Utbult.

Om man i det här läget annonserar på Facebook med särskilda kampanjer och säljer handsprit på en extra nylanserad sajt tillsammans med de senaste larmrubrikerna om död och spridning av Coronavirus. Skulle inte det kunna uppfattas som cyniskt?

– Nej, jag tycker inte det. Det är inte vår avsikt. Det är tider av kris, det är tider av behov. Då tillgängliggör vi varan i stället så den finns ute tillgänglig på marknaden.

Hur kommer det sig att ni inte bara ändrar om på er befintliga hemsida och lägger till att rengöringsmedlet för era sexleksaker också kan användas som handsprit?

– Det blir otydligt. Det är givetvis för att göra det tydligt för en användare och konsument vad det avser. Det är en kommunikativ fråga. 

Det är inte så att ni tror att kunden skulle uppfatta det som lite märkligt att det man använder som handsprit är ett rengöringsmedel för sexleksaker?

– Nej, men däremot otydligt i kommunikationen. Men inte märkligt. Vi har levererat ut många försändelser redan men ytterst få klagomål, snudd på inga, säger Christoffer Utbult och lyfter fram att bolaget faktiskt sänkt priset på sitt rengöringsmedel nu när det säljs som handsprit.

Rengöringsmedlet ”Cleansing Gel Toy Cleaner” på Belladots hemsida för sexleksaker.
Samma rengöringsmedel, nu som handsprit på Belladots nylanserade sajt mitt under coronakrisen.

”Kan inte gå back”

En liten flaska med 1 dl av vätskan kostar i dag 129 kronor.

Det kan jämföras med att en hel liter av en vanlig handsprit i butik går på 120 kronor.

– Vi kan inte hänga med i priserna som de stora drakarna har, som säljer miljontals liter, då hade vi inte funnits över huvudtaget. Vi har helt andra kostnader, säger Christoffer Utbult.

Är det inte orimligt att ta mer än tio gånger priset för en vanlig handsprit, om man nu ska jämföra sig med en vanlig handsprit?

– Nej, det tycker inte jag. Vi har gjort vad vi kunnat för att sänka priset utan att gå back. Vi kan inte gå back.