Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektorssonen fick jobb – på mammas skola

Rektorns son ringde till mammas skola - och fick en tjänst utan andra sökande. Genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT
In-Anna Knutsdotter, interncontroller vid visselblåsarfunktionen i Göteborg.
Foto: Lo Birgersson / Göteborgs stad
Kristin Perem är HR-chef vid Grundskoleförvaltningen i Göteborg som haft flera jävs-anställningar senaste tiden.
Foto: GÖTEBORGS STAD

Sonen till rektorn på den kommunala grundskolan i Göteborg hade aldrig tidigare arbetat inom skolans värld.

Än mindre hade han någon pedagogisk utbildning. 

Trots det fick han efter ett telefonsamtal jobb på mammas skola – utan att någon annan tillfrågades för tjänsten.

– Det är naturligtvis olämpligt, säger In-Anna Knutsdotter vid visselblåsarfunktionen i Göteborgs kommun som nu granskat anställningen.

Det var efter sommarlovet som den unge mannen fick jobb på den kommunala grundskolan i Göteborg. Ett jobb som, enligt anställningsavtalet, ska löpa året ut. 

Men halvvägs in på terminen hörde en anonym anmälare av sig till stadens visselblåsarfunktion om att allt inte stod rätt till med skolans nyrekrytering. 

Den nya vikarien var rektorns son.

”Alla vet ... att NN är chefens son och han beter sig därefter”, skrev anmälaren och menade att vetskapen om den nära släktrelationen skapat oro hos personalen.

”Detta ska inte hända. Inte på en större ort eller stad. Vi andra medarbetare blir väldigt obekväma att chefens son rör sig runtomkring oss.”  

En ”spontanansökan”

När GT tidigare under hösten begärde ut alla handlingar till grund för anställningen av rektorssonen visar det sig att ingen skriftlig jobbansökan finns. Enligt biträdande rektor på skolan rör det det sig om en ”spontanansökan”.

Anställningen av rektorns son på skolan, får nu kritik.
Foto: Göteborgs stad

”Denna spontanansökan skedde per telefon”, skriver hon i ett mejl och uppger att det är hon, i sin roll som biträdande rektor som ordnat med anställningen av rektors – sin chefs – son.

Däremot finns ett cv. Där radar rektorssonen upp ett antal jobb han tidigare haft, inget med anknytning till skolans värld. Och utbildningarna han hänvisar till pekar också åt en framtida jobbkarriär på helt annat håll. 

Nu har Visselblåsarfunktionen granskat rekryteringen och de dömer ut hur den gått till. 

Granskarna: ”Olämpligt”

”Visselblåsarfunktionen gör bedömningen att det är olämpligt och att försiktighetsprincipen inte har tillämpats då en nära släkting till rektorn anställts av en av rektorns underordnade”, skriver funktionen i sitt svar till förvaltningen och påminner om att offentligt anställda aldrig ska försätta sig i situationer där deras objektivitet kan ifrågasättas.

In-Anna Knutsdotter, interncontroller vid visselblåsarfunktionen i Göteborg.
Foto: Pressfoto: Lo Birgersson / Göteborgs stad

Enligt utredningen kände biträdande rektor till att det var rektorssonen som hon anställde. Rektorn har också medgett att hon var informerad om att hennes son sökt jobb på skolan. 

– Eftersom man ska anta en försiktighetsprincip hade det varit rimligt att lyfta det här till en högre nivå för diskussion, inte att en underordnad tar ett beslut om en nära släkting till en överordnad, säger In-Anna Knutsdotter, interncontroller vid visselblåsarfunktionen i Göteborgs kommun.

Visselblåsarfunktionen noterar också att ”den arbetssökande i sitt CV varken har erfarenhet av pedagogiskt arbete, arbete med barn eller utbildning inom området”

– Som vi har uppfattat det har man inte heller haft någon annan på intervju inför tillsättande av den här tjänsten, säger In-Anna Knutsdotter.

Anställde svärson och svärdotter

Det är inte heller första gången jävsproblematiken vid anställningar inom Grundskoleförvaltningen avslöjas.

• För två år sedan kunde GT avslöja hur en rektor på Gamlestadsskolan i Göteborg anställt både svärson och svärdotter på den egna skolan. Stadens egen utredning konstaterade senare att samme rektor varit inblandad i sju rekryteringar av nära släktingar på kort tid.

• Ungefär samtidigt konstaterade Visselblåsarfunktionen i ett annat ärende att rektorn vid en skola på Hisingen anställt både sin fru och bror

– Vi håller med om whistleblowerfunktionens bedömning att det är olämpligt, säger Kristin Perem, HR-chef vid Grundskoleförvaltningen i Göteborg. 

Kristin Perem, HR-chef inom Grundskoleförvaltningen i Göteborg, säger att man infört skärpta rutiner och utbildat chefer efter tidigare avslöjanden.
Foto: GÖTEBORGS STAD

Rektorn: ”Gjort en missbedömning”

– Vi har utifrån de fallen vi haft tidigare förtydligat våra riktlinjer och dokument. Och där står det ju att man verkligen ska fundera och vara försiktig i en situation där det skulle kunna tolkas som någon slags släktskap. 

Rektorn själv säger att hon begått ett misstag, men tycker samtidigt att det hela fått för stora proportioner.

– Jag har gjort en missbedömning och det kommer aldrig hända igen.

På vilket sätt gjorde du en missbedömning?

– Jag kunde ha förstått att man kunde uppfatta det som en jävssituation, även om jag inte upplevde det som det.


Från arkivet: Rektor anställde flera släktingar