Foto: BORÅS STAD
 Foto: BORÅS STAD

Rektorns djärva drag – efter nätmobbingen

Publicerad

Snoppbilder, kränkningar och trakasserier på nätet har blivit vardagsproblem i skolorna i Borås. 

Nu har rektorn Anette Lundgren på Viskaforsskolan fått nog.

I fredags avbröt hon alla lektioner i skolan för extrainsatta diskussioner kring sociala medier. 

– Man tar med sig problemen in i skolan och gör upp. Det skapas en mob, säger hon. 

Urartade konflikter bland elever på sociala medier, har lett till regelrätta slagsmål på Viskaforsskolan i Borås. 

Nu har skolans rektor, Anette Lundgren, fått nog. I fredags avbröt hon alla lektioner i skolan för extrainsatta diskussioner kring sociala medier. 

– Man uttrycker sig verbalt helt oacceptabelt mot varandra i olika sociala medier. Sen tar man med sig konflikterna till skolan och gör upp.

För tillfället är problemet störst bland högstadieeleverna, men det förekommer ännu längre ner i åldrarna. Barn så unga som tio år kränker också varandra på nätet, enligt Lundgren.

"Bildas en mob"

– Det är ett problem som successivt har stegrats. Det kan börja med en konflikt mellan en liten klick, men så växer det och bildas en mob runt de som bråkar. Alla inser inte att när man är följare på sociala medier, så är man också en del av problemet. Det bildas som olika läger.

Kränkningarna sker i slutna grupper, berättar Lundgren, där barnens vårdnadshavare inte har insyn.

Men problemet är minst lika stort bland de vuxna, menar hon. I ett brev till föräldrarna riktar hon kritik mot retoriken i föräldragrupper på sociala medier där tonen är liknande.

Vuxna kränker elever

– Man kritiserar lärare och skolledning, men också elever, på ett nedlåtande och kränkande sätt. Man hänger ut personer på ett oansvarigt sätt. Det blir som en lavin, säger hon.

– Barn gör inte som vi säger utan som vi gör. Och när de vuxna inte klarar av att hålla en bra samtalston, kan vi inte förvänta oss att barnen gör det heller.

Problemen på skolan har växt snabbt, enligt Anette Lundgren, och något måste nu göras. 

– Det känns bra att vi har fört upp de här problemen till ytan. Det är den enda vägen att gå. Och jag upplever att det är uppskattat av eleverna också. De mår inte heller bra i det här.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER