Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektorn Therése åkte hem från skolan – blev ihjälkörd

Så många trafikolyckor inträffar i Västsverige
Therése Sparlund tillsammans med sonen Max.
Foto: Privat
Therése Sparlund var en omtyckt lärare och arbetade som biträdande rektor.
Foto: Privat
Therése och maken Fredrik var tillsammans i 23 år och fick sonen Max 2011. Här är en bild på hela familjen från för några år sedan.
Foto: Privat

Therése Sparlund, 43, tyckte att allt i livet nu fallit på plats – två veckor tidigare hade hon påbörjat en ny tjänst som biträdande rektor på en skola. 

I stället tog det slut i en kurva när ett lastbilssläp kom över på fel sida vägen. 

Nu försöker hennes man Fredrik och sonen Max bygga upp sitt liv igen efter att föraren dömts – till villkorlig dom och dagsböter på 17 600 kronor. 

– Jag är så fruktansvärt ledsen fortfarande, men jag orkar för Max skull, säger Fredrik. 

Fredrik Sparlund, 46, och sonen Max lagade mat och väntade på att mamma Therése skulle komma hem till bostaden i Lidköping från jobbet på eftermiddagen den 27 augusti förra året.

Men hon kom aldrig.

– Jag ringde hennes mobil, men hon svarade inte. Jag trodde att hon kanske var på skolan med föräldramöten men där var hon inte heller. Vi fick höra att det hade varit en olycka inne i stan, så vi letade efter henne där, säger Fredrik. 

Han fortsatte att ringa sin fru. Till slut svarade någon i telefonen – men det var inte Therése.

Det var personal på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

– De sa att hon var svårt skadad och att jag skulle skynda mig ner. 

Efter den våldsamma krocken fördes Therése till sjukhus med ambulanshelikopter, men hennes liv gick inte att rädda.
Foto: Mikael Berglund

Therése förklarades hjärndöd

Det tillkopplade släpet på en lastbil hade kommit över på fel sida av vägen på Flistadsvägen mellan Tidan och Väring i Skövde kommun.  

Krocken var då ett oundvikligt faktum. 

– Jag lämnade Max hos hans mormor och åkte ner med Theréses syster, jag vågade inte åka ner själv för att jag var så chockad. Först lät det positivt för att hon levde och inte verkade ha en hjärnskada, men de skulle sätta in något för att lätta på trycket i huvudet. 

Men skadorna var värre än befarat. Therése förklarades dagen efter olyckan hjärndöd.

Fredrik förlorade sin livskamrat sedan 23 år och sonen Max, då 7 år, förlorade sin mamma. Therése blev 43 år. 

– Vi träffades 1995, vi gifte oss 2007, sen kom Max 2011 efter många om och men. Vi behövde använda IVF-behandling, men han är värd allt det som vi gick igenom. 

Straffet: Villkorlig dom och dagsböter

I mitten av september dömdes lastbilschauffören mot sitt nekande för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik – till villkorlig dom och dagsböter. 80 dagsböter på 220 kronor, totalt 17 600 kronor.

Han ska också betala skadestånd till Fredrik och Max. 

Föraren menade att han inte alls kommit över på fel sida och att det var Therése som hade kört in i honom. Det motbevisades av vittnesuppgifter och den tekniska utredningen, kom Skaraborgs tingsrätt fram till.

Fredrik känner att domen på något sätt är ett avslut. Men rättegången var väldigt jobbig, berättar han.

– Rättegången var på årsdagen av att det hände. Det var väldigt tungt. Jag vågade knappt titta på honom och undvek att få ögonkontakt.  

Skaraborgs tingsrätt dömer mannen till villkorlig dom och dagsböter.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Donerade organen 

Therése hade anmält sig för organdonation, så dagen efter att Fredrik fått veta att hans fru och livskamrat inte skulle överleva kunde läkarna ta hennes lever, lungor och hjärta, bland annat.

– De frågade om vi ville se bilder på henne efteråt, men jag ville ha kvar minnet från när vi såg henne tidigare. Hon såg nästan oskadd ut, hon var fortfarande brun från sommaren. Hon var fin.

Känns det på något sätt lättare när du vet att hennes hjärta slår vidare någon annanstans?

– Ja, det känns fint. Det är värdefullt att veta att det hjälpte andra, att det kunde rädda andra. Det är en liten tröst att veta att andra andas vidare. 

Fredrik: ”Jag orkar för Max skull” 

Therése var driftig och väldigt smart, berättar Fredrik. Hon utbildade sig till lärare i Göteborg och fortsatte sedan att vidareutbilda sig vid sidan av sitt arbete.

Hon var en omtyckt lärare.

– Det var många elever som anförtrodde sig åt henne. Hon var glad och positiv. Det sista kände hon att allt föll på plats, två veckor innan olyckan hade hon börjat på en ny tjänst som biträdande rektor och hade läst till en magisterexamen.

Men sin sista examen hann Therése aldrig få.

– Den kom efter att hon hade gått bort.

Fredrik och Max försöker nu att bygga upp sitt liv, utan Therése. Fredrik har varit sjukskriven sedan rättegången.

– Max har tagit det hyfsat bra, men han oroar sig för mig nu i stället. Jag märker att att det kommer mer och mer frågor. Jag är så fruktansvärt ledsen fortfarande, men jag orkar för Max skull. 

GT har utan framgång sökt den dömde mannens försvarsadvokat för en kommentar.


JUST NU: Kvinna död efter krock med lastbil 


LÄS MER: Pappan Ronny blev ihjälkörd på jobbet