Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektorn löneförhandlar – med egna släktingen

Olof Stigert på Gamlestadsskolan utreds för att ha anställt släktingar.
Foto: Wikipedia / Wikipedia
Rektorn på Gamlestadsskolan, Olof Stigert, anställde sina egna familjemedlemmar. Nu utreds uppgifterna av kommunen.Foto: IBL
Gamlestadsskolan.Foto: Marie Wikström/Göteborgs stad

Rektorn på Gamlestadsskolan, Olof Stigert, anställde sina egna familjemedlemmar.

Efter avslöjandet häromveckan utreds nu anställningarna av kommunen.

Samtidigt kan GT avslöja nya uppgifter: Att Stigert gett ytterligare en släkting fast tjänst vid skolan – en släkting han även förhandlar lönen med.

– Jag har inte upplevt det som problematiskt, säger Olof Stigert.

”En ren tillfällighet” och organisationsmissar. Det var Gamlestadsskolans rektor Olof Stigerts kommentar till avslöjandet häromveckan om att han anställt sin egen svärdotter och svärson. 

Men nu utreds Olof Stigerts rekryteringar av Göteborgs stad – samtidigt som GT kan avslöja ytterligare ett fall.

Det handlar om en tredje släkting, en syster till svärsonen, som fått både ett vikariat och senare också en tillsvidareanställning genom Olof Stigert. Liksom de övriga två familjemedlemmarna har hon fått en egen gräddfil till jobb som aldrig annonserats ut.

Förhandlar lönen

Och lönen, den förhandlas med rektorn Olof Stigert själv.

– Absolut, det är riktigt. Jag har inte upplevt det som problematiskt, säger Olof Stigert som uppger att han välkomnar utredningen.

– Det är väl bra att man utreder saker och vi ska ha en transparens i Göteborgs stad. Och vi ska stå för det.

En del av transparensen i staden är ju att alla tjänster ska utlysas öppet, varför har du inte gjort det?

– Jag har ingen kommentar till det. Det får den här utredningen nu påvisa i så fall.

Gamlestadsskolan i GöteborgFoto: Wikipedia

Gräddfil till tjänster

Längre vikariat och fasta tjänster ska utlysas i kommunen enligt strikta regler. Det sker genom att en annons sätts ut som sökande får svara på. Den med bäst meriter ska därefter i en noggrann process, där sökande ställs mot sökande, få jobbet.

GT:s granskning visar att Olof Stigerts tre släktingar aldrig behövt genomgå den processen i de fall där han varit inblandad i deras anställningar, och att det skett flera gånger för var och en av dem då de sökt sig till skolan för vikariat och fasta tjänster.

– Vi gör nu en kartläggning av hela situationen, säger Kristin Perem, HR-chef vid grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Hon berättar att förvaltningen utreder både tjänstetillsättningarna som sådana, eventuellt jäv och om rektorns släktingar på något vis favoriserats på arbetsplatsen. 

De uppgifter om anställning av släktingar som GT avslöjat de senaste veckorna tas nu in i en redan pågående så kallad whistleblowerutredning om Gamlestadsskolan.

– Det är inte lämpligt det som är gjort. Sedan hur konsekvenserna bli kan jag inte svara på. Jag väntar in den utredning som görs just nu, säger Kristin Perem.

Kristin Perem, HR-chef vid grundskoleförvaltningen i Göteborg.Foto: Göteborgs stad / Göteborgs stad

Sparkades från Svenska balettskolan

Det är inte första gånger det stormar kring rektorn Olof Stigert. År 2013 tvingades han gå från Svenska balettskolan efter att både föräldrar och Skolinspektionen riktat stark kritik mot missförhållanden på skolan.

Därefter fick Olof Stigert en ny rektorstjänst inom kommunen, nu för Gamlestadsskolan. 

Kort efter att han fått sin nya tjänst anställdes de första familjemedlemmarna. Detta har sedan fortsatt. Det sista anställningsavtalet med en släkting, som Olof Stigert själv skrivit under, undertecknades i februari i år. 

Liksom fallet med de två familjemedlemmarna GT kunde berätta om häromveckan förklarar Olof Stigert rekryteringen av svärsonens syster med en rad tillfälligheter. 

Enligt honom anställdes släktingen i en situation där kris rådde i skolan vad gällde bemanningen.

– Till sist fick vi fråga alla om man visste någon, om man hade någon som skulle klara detta jobbet. I den vevan anställdes hon, säger Olof Stigert. 

Vem kom med det förslaget?

– Det kommer jag inte ihåg.

Gjorde jobbintervju med släktingen

Olof Stigert uppger att det var han själv som intervjuade sin släkting för jobbet för att därefter skriva anställningsavtalet. Och han uppger att han inte sett henne som tillräckligt nära familjen för att det skulle vara ett problem. 

Grundskoleförvaltningens HR-chef Kristin Perem tycker inte att förklaringar om att det är svårt att få folk till tjänster inom skolan håller. 

– Nej, det tycker jag inte. Generellt sätt är det svårt att få legitimerad personal men det går att bemanna ändå. Det finns ju stöd att få vid rekrytering, säger hon. 

– Har man då inte annonserat har man faktiskt inte försökt tycker jag. 

Hur vanligt tror du att detta kan vara, att folk har anställt familjemedlemmar?

– Jag tycker ju att det är för mycket. Det är andra fallet bara det här året. Det visar att det förekommer, samtidigt tror jag fortfarande att det är undantag och ovanligt. 

16 sökande – bror fick tjänsten

Det andra fallet som HR-chefen Kristin Perem hänvisar till gäller en rektor på en annan skola i Göteborg, som i dag är omplacerad. 

Han hade gett både sin bror och hustru tjänster

Rektorns frus tjänst hade aldrig annonserats ut, medan rektorn i fallet med broderns tjänst uppgav att han vid rekryteringen inte lyckats få tag i någon annan av de 16 sökande – med undantag för sin bror som då fick tjänsten.

Dubbeljäv, enligt kommunens egen utredning.

GT har varit i kontakt med samtliga släktingar som anställts av Olof Stigert. De har avböjt att kommentera. 

Det finns inget som tyder på att släktingarna har gjort något fel. Detta understryker också Grundskoleförvaltningens HR-chef Kristin Perem. 

Ansvaret vilar på den som rekryterar och anställer att undersöka eventuellt jäv.

Olof Stigerts anställningar

Svärsonen

Olof Stigerts svärson har fått fyra vikariat, däribland ett ettårigt långvikariat. I samtliga fallen är det Stigert som skrivit anställningsavtalen och anställningarna har aldrig utannonserats. När svärsonen senare fick sin fasta tjänst skrev en kollega till Olof Stigert under avtalen.

 

Svärdottern

Kort efter att Olof Stigert börjat som rektor på Gamlestadsskolan fick hans svärdotter sitt lärarvikariat omvandlat till en fast tillsvidareanställning. 

Den fasta tjänsten utlystes aldrig.

 

Svärsonens syster

Har fått både ett vikariat och sin fasta tjänst genom Olof Stigert. Ingen av tjänsterna har utannonserats och Olof Stigert har uppgett att han gjort åtminstone en intervju med sin släkting. Han ansvarar också för lönesamtal och liknande med släktingen.

LÄS MER: Två lärare anställdes på skola – av sin svärfar