Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektorn krävs på pengar för Idolresa

Personal vid Önneredsskolan i västra Göteborg åkte till Stockholm för att heja fram en kollega vid en av höstens Idolfinaler.Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Foto: Google maps / Google maps

Personal vid Önneredsskolan i västra Göteborg åkte till Stockholm för att heja fram en kollega vid en av höstens Idolfinaler.

Nu vill kommunen att rektorn, som beslutade om resan, står för kostnaden ur egen ficka. 

– Den summa som de här tre personerna förbrukat på nöjesresan får rektor betala tillbaka, säger Eva Petersson, utbildningschef vid Grundskoleförvaltningen i Göteborg. 

Nu vill kommunen att rektorn som beslutade om resan själv ska stå för kostnaden för resan.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON GT/EXPRESSEN

Det var i januari som GT kunde avslöja att en resa till Stockholm för tre av de anställda vid Önneredsskolan inte var den studieresa för elever med neuropsykiatriska funktionshinder som det framstod av bokföringen. 

I stället hade tre anställda satt sig på tåget upp till Stockholm och bokat en natt på hotell för att på plats se en av fredagsfinalerna i den tv-sända talangtävlingen Idol.

– Jag kan förstå att det öppnas upp frågetecken, sa Önneredsskolans rektor Lena Reinhold som gav klartecken till resan. 

 

Studieresa för elever med neuropsykiatriska funktionshinder. Så framstod Idolresan som i skolans bokföring.Foto: GT

Varslas om varning

Men ledningen i Grundskoleförvaltningen var inte lika nöjd. En egen utredning som blev klar häromveckan visade att det snarare rörde sig om en nöjesresa, under täckmantel av en studieresa. 

Nu krävs rektorn personligen på pengarna för den beslutade resan: Totalt rör det sig om 9 139 kronor inklusive moms. 

– Den summa som de här tre personerna förbrukat på nöjesresan får rektor betala tillbaka, säger Eva Petersson, utbildningschef vid Grundskoleförvaltningen i Göteborg.

Men det slutar inte där. Kommunen vill att rektorn ska varnas för sitt tilltag. 

– Vi har i dag varslat om en varning för rektor. Vi kallar facket till en överläggning med oss kring denna, säger Eva Petersson.

 

Personalen åkte för att kolla på Idol.Foto: MATTIAS HANSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

Förnekade nöjesresa

GT har sökt Önneredsskolans rektor Lena Reinhold.

I ett sms svarar hon:

”Jag har ingenting mer att tillägga”, och hänvisar oss till sin chef Eva Petersson för alla frågor. 

I januari fick hon frågan om det inte rörde sig om en efterhandskonstruktion, ”att det är en mer nöjesinriktad resa för att stötta arbetskollegan som i efterhand kom att framställas som en studieresa?”.

– Jag kan förstå att man funderar på det, men så var inte fallet, sa Lena Reinhold då. 

Nu skriver Grundskoleförvaltningen i sin utredning att det var en nöjesresa som fick bekostas med skolans vanliga pengar. 

”Det är tydligt att syftet med resan till Stockholm den 28 september var att titta på livesändningen av TV-programmet Idol. Den arbetsuppgift som gruppen utfört är framtagen för att de skulle kunna åka på arbetstid och hade ingen koppling till resan”.

Grundskoleförvaltningen menar också att den arbetstid som rektor godkänt för personalen var ”väl tilltagen”. Däremot menar utredaren att skrivningen om en studieresa för utsatta var en felskrivning, en olycklig formulering:

– Uppdraget var att de som åkte skulle jobba med hur vi kan skapa studiero med elever med NPF-diagnoser. Det blev en förkortning som kan tolkas på ett konstigt sätt, sa utredaren och HR-specialisten Cecilia Siverbo i samband med att utredningen blev klar.