Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kräver lagändring efter rektorns partikopplingar

Abdirizak Waberi.Foto: RIKSDAGEN GRATISBILD

Genom ett lagförslag som presenteras inom kort vill Liberalerna ge Skolinspektionen större möjligheter att stänga skolor med koppling till extremism. 

– Tillståndsprövningen omfattar inte skolchefen eller rektorn, och det anser vi att den borde göra, säger Roger Haddad, riksdagsman för Liberalerna.

Abdirizak Waberi är inte bara rektor för den kritiserade muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg – han är även partiledare för ett islamistiskt parti i Somalia med kopplingar till Muslimska brödraskapet.  

Det kunde GT berätta i somras.

Att sådana omständigheter inte ges någon tyngd när Skolinspektionen tar ställning till en ansökan om att bedriva skolverksamhet är en brist. Det menar Liberalerna som inom kort kommer att lägga fram en motion om en lagändring. 

– Vid en ansökan om att bedriva skolverksamhet gör Skolinspektionen en ägar- och ledningsprövning. Men den är fokuserad på styrelsen, på ägarskapet, på bolagets sammansättning och på dess ekonomi. Prövningen omfattar inte skolchefen eller rektorn, och det anser vi att den borde göra, säger Roger Haddad (L). 

– En sådan lag skulle inte bara vara tillämplig vid tillståndsprövningen, utan även om det senare framkommer brister i skolverksamheten, fortsätter han.

Roger Haddad, Liberalerna, vill se en lagändring.Foto: SVEN LINDWALL

Vägrar ta kvinnor i hand

Förutom för sitt politiska engagemang, har rektor Abdirizak Waberi också uppmärksammats för att ha varit vice ordförande för Federation of Islamic Organisations in Europe – en organisation som enligt terrorforskaren Magnus Ranstorp är en paraplyorganisation till just Muslimska Brödraskapet. 

Abdirizak Waberi har också kritiserats för att ha företrätt islamistiska intressen i Sverige. I en granskning i SVT från 2011 sa Waberi att han inte tar kvinnor i hand och att kvinnor och män inte bör vistas i enrum innan giftermål. 

Hans skola, Römosseskolan, har genom åren blivit kritiserad från både Skolinspektionen och politiskt håll. Det pågår också utredningar från Skolinspektionen sedan 2019 efter uppgifter om bland annat könsseparerad undervisning. 

Römosseskolan har genom åren blivit kritiserad från både Skolinspektionen och politiskt håll.Foto: JULIA PERSSON

Ökade möjligheter att stänga skolor

I somras fick skolan också grönt ljus för att utöka sin verksamhet, trots att GT kunde visa att beslutet för tillståndet hade gått ut

– Där kräver vi också en lagändring, så att gamla outnyttjade tillstånd inte ska kunna användas, säger Roger Haddad.

Nyligen presenterades en utredning med förslag på hur Skolinspektionen kan ges ökade möjligheter att stänga fristående och kommunala skolor med stora och återkommande brister.

– Det var en utredning som vi fick till i en uppgörelse med regeringen. Som det är nu får inte Skolinspektionen göra en samlad bedömning. Man påpekar brister, men så fort de är åtgärdade får skolan fortsätta med verksamheten. Det vill vi sätta stopp för, säger Roger Haddad.

GT har sökt Abdirizak Waberi.