Rektorn: "Eleverna har givetvis varit oroliga"

Publicerad

Samtidigt som upploppet pågick utanför fönstret försökte lärarna och eleverna på Plusgymnasiet genomföra dagen som vanligt.

Skolans rektor Lotta Krus berättar för Expressen.se att det inte var det lättaste.

– Eleverna har givetvis varit oroliga.

På tisdagsförmiddagen tog sig 500 ungdomar till Plusgymnasiet i Göteborg.

De jagade personen bakom det Instagramkonto som de senaste dagarna publicerat bilder på framför allt tjejer med kränkande kommentarer. Enligt ett rykte fanns personen på skolan.

Samtidigt som folkmassan försökte ta sig in på skolan, kastade sten mot polisen och hoppade sönder bilar pågick vardagen innanför väggarna.

Eleverna och lärarna försökte genomföra dagen som det var tänkt.

– Lektionerna har pågått som vanligt men eleverna har givetvis varit oroliga. Jag har hela tiden haft ett tätt samarbete med polisen och det har känts bra, säger skolans rektor Lotta Krus till Expressen.se.

"Viktigt uppdrag"

Hur har du upplevt det som har hänt i dag?

– Det som är viktigast för mig är att ta hand om mina elever och min personal, det är mitt fokus.

Har du varit med om någonting som du överhuvudtaget kan likna med det här?

– Nej, det har jag inte gjort. Det som är viktigt för oss som skola är att vi har ett ansvar att diskutera värdegrundsfrågor med våra elever. Vi vill också uppmuntra att ta upp frågor kring sociala medier med sina elever. Det är ett viktigt uppdrag som skolorna har.

Paula Hammarskog är kommunikationsdirektören på AcadeMedia som äger Plusgymnasiet. Hon har precis landat i Göteborg när Expressen.se pratar med henne.

"Nu börjar det stora arbetet"

– Nu börjar det stora arbetet med att se till att det här inte händer igen. Vi vill ta upp diskussionen om sociala medier ännu mer och vilken kraft som finns i det. Vi måste prata om hur man agerar, hur man tänker och hur man tar hand om varandra.

Hur ska det göras då?

– Eleverna kommer komma till skolan som vanligt i morgon, däremot kommer delar av undervisningen läggas om och handla om andra saker under morgondagen och förmodligen under dagarna som är kvar fram till jul. Alla måste få prata om det här, alla måste få reflektera över det här, det går inte bara att tänka "jaha, nu hände det här på en tisdag, nu fortsätter vi som vanligt" det går inte.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER