Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rektorn anställde fyra släktingar: ”Det är jäv”

Olof Stigert på Gamlestadsskolan utredes tidigare för att ha anställt släktingar
Olof Stigert var jävig då han ordnade anställningarna för flera av sina nära släktingar, enligt kommunen. Foto: IBL
Gamlestadsskolan i Göteborg.Foto: Marie Wikström/Göteborgs stad

Gamlestadsskolans rektor Olof Stigert gjorde sig skyldig till jäv då han anställde flera släktingar vid den egna skolan.

Den bedömningen gör Göteborgs stad i en utredning av anställningar som GT kunde avslöja tidigare i år.

Totalt rör det sig om fem släktingar till Olof Stigert som fått anställning vid skolan. 

Fyra har han varit inblandad i anställningen av själv.

– En ren tillfällighet, sa Stigert tidigare i höstas och nekade till att någon blivit gynnad.

Det var i september som GT kunde avslöja att Gamlestadsskolans rektor Olof Stigert anställt flera nära släktingar.

I ett fall hade Stigert omvandlat ett lärarvikariat för sin svärdotter till en fast tillsvidareanställning.

Han hade också gett fyra vikariat, varav ett ettårigt långtidsvikariat, till sin svärson. 

I samtliga fallen hade Stigert personligen skrivit under anställningsavtalet för sin egen familjemedlem. En annan nära släkting löneförhandlade Olof Stigert med efter att han först gett henne vikariat och fast anställning, kunde GT avslöja. 

– Jag har inte upplevt det som problematiskt, kommenterade Olof Stigert det hela då och menade att det handlade om tillfälligheter att just han skrivit under anställningsavtalen för släktingarna.

Göteborgs stad: Jäv

Nu gör Göteborgs stad i en egen utredning bedömningen att rektorn vid Gamlestadsskolan gjort sig skyldig till jäv vid minst sju tillfällen i samband med att han ordnat anställning åt nära släktingar.

Fyra släktingar har han, enligt utredningen, själv anställt. En femte släkting är det en underställd chef som skrivit under anställningsavtalet för, vilket inte heller är okej då den chefen är i beroendeställning till Olof Stigert. 

Bakgrunden till Göteborgs stads utredning är en anonym whistlebloweranmälan tidigare i år en anmälare påstår att släktingar på skolan särbehandlats i det dagliga arbetet på skolan. 

Olof Stigert säger att han ännu inte fått ta del av kommunens utredning.

– Jag har inte läst deras bedömning riktigt här men ska på möte med arbetsgivaren i morgon, säger han under onsdagen.

Men hur ser du själv på att det du gjort skulle kunna vara jäv?

– Jag har ingen kommentar om detta. Vi har ju pratat om detta tidigare. Nu får arbetsgivaren avgöra hur man vill agera här. Jag får vara följsam och fin och rätta mig efter det. 

”Det har varit jäv”

Kristin Perem är HR-chef vid grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad och de fick del av utredningens resultat tidigare i veckan. 

Och hon delar utredarnas bild:

– Vi har ingen annan bild. Vi delar uppfattningen att det har varit jäv. Det är jurister som granskat och gjort den här utredningen.

Enligt henne kommer ett möte hållas med rektorn senare i veckan där resultatet av utredningen kommer diskuteras.

Kristina Perem, HR-chef vid grundskoleförvaltningen i Göteborgs stad.Foto: Göteborgs stad

Utannonserades inte

Längre vikariat och fasta tjänster ska utlysas i kommunen enligt strikta regler. Det sker genom att en annons sätts ut som sökande får svara på. Den med bäst meriter ska därefter i en noggrann process, där sökande ställs mot sökande, få jobbet.

GT:s granskning visar att flera av Olof Stigerts släktingar sluppit genomgå den processen i de fall där han varit inblandad i deras anställningar.

Det konstaterar nu även kommunens utredare:

”Alla tjänster har inte utannonserats eller haft någon rekryteringsprocess och det har också förekommit felaktiga anställningsformer, vilket innebär att släktingarna kan ha gynnats av att känna rektorn gentemot andra sökanden.”

Tvingades bort 2012

Det är inte första gången det stormar kring Olof Stigert. År 2012 tvingades han bort som rektor på Svenska balettskolan efter påståenden om kränkningar och en hårdför ton i utbildningen.

Turerna kring skolan hade då varit många – bland annat kunde GT avslöja en rad missförhållanden inifrån den.

Men kort därpå fick Olof Stigert den nya rektorstjänsten på Gamlestadsskolan. Kort efter att han tillträtt den nya rektorstjänsten såg han till att göra om sin styvdotters vikariat till en fast tjänst. 

Han har själv sagt att det mer var av praktiska skäl som han skrev under hennes anställningsavtal. Även andra anställningsavtal för släktingar har han uppgett att det varit på grund av organisatoriska missar.

Att en annan chef egentligen skulle ha skrivit under avtalen. 

Granskades år 2018 – friades

Enligt utredningen ska Olof Stigert inte heller lagt alla kort på borden då Stadsledningskontoret sommaren 2018 hade uppe frågan om de många släktingarna som arbetade på Gamlestadsskolan. Den redogörelse av läget som Stigert då själv gav stämde inte, enligt den nya utredaren på kommunen:

”Av rektors redogörelse framstår det snarare som att han inte är chef för en av släktingarna och att han aldrig varit involverad i den andre släktingens anställningar. Ytterligare två av släktingarna nämns inte alls i denna redogörelse”.

Whistleblowerfunktionens utredare skriver samtidigt att den utredning som kommunen gjorde den gången, sommaren 2018, inte var tillräckligt noggrann. Bland annat hade flera av uppgifterna som rektorn redogjorde för eller valde att inte redogöra för kunnat kontrolleras mot stadens datasystem.

Enligt Kristin Perem, HR-chef vid grundskoleförvaltningen i Göteborg, är de olika versionerna som getts av rektorn en av de frågor som kommer tas upp på mötet senare i veckan.

– Det är sådant som vi får fråga honom och göra en bedömning utifrån varför det skiljer. Det finns med bland det som ska diskuteras, säger hon.

Olof Stigert vill inte heller i nuläget kommentera uppgifterna om att han inte skulle ha gett all information vid den tidigare utredningen. 

– Jag får avvakta till i morgon, vi får avvakta vad de säger, vad de kommit fram till och vad man har för underlag för det, säger Olof Stigert.