Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektor Petras drag för att få skoleleverna att röra på sig

Rektorerna Lena Svantesson-Rydén och Petra Jerne är tillsammans med idrottsläraren Jonas Almén förväntansfulla.
Foto: Privat
Brittiska premiärministern Theresa May har hyllat projektet.
Foto: WILL OLIVER/EPA TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens premiärminister Theresa May har hyllat projektet som går ut på att skolelever ska röra på sig i 15 minuter varje dag.

Nu har det kommit till Göteborg.

– Vi har sedan flera år tillbaka jobbat för att få eleverna mer i rörelse, säger Petra Jarne, rektor på Solbackeskolan i Bergsjön.

Man börjar på måndag och förhoppningen är att projektet ska fortgå för alltid. "The Daily mile" heter det och det är omkring 5 000 skolor som anslutit sig till det.

Nu också Solbackeskolan i Bergsjön, som har omkring 200 elever från förskoleklass upp till sexan. Rektorn Petra Jarne förklarar:


LÄS MER: Elever filmade lärare – skola inför mobilförbud


– I Sverige överlag ser vi att barn i dag är mer stillasittande än förut. Vi har haft samarbete med olika idrottsföreningar som haft aktiviteter efter skolans slut, bland annat med IFK Göteborg. Men vi ser att inte heller det når alla.

Solbackeskolan samarbetar med IFK Göteborg.
Foto: MICHAEL ERICHSEN/BILDBYRÅN

"Väldigt motiverande"

"The daily mile" går ut på att eleverna ska ut och gå, jogga eller på annat sätt ta sig fram längsmed en slinga som målas upp på skolgården. I en kvart varje dag, oavsett årstid eller väder.

– Såklart kan vi stöta på en del hinder och behöva jobba extra med motivationen för en del elever och vi kommer få prova oss fram. Men vi har smygstartat lite med barnen i förskoleklassen och de var väldigt motiverande, säger Petra Jarne.

Hyllas av premiärministern

På "The Daily miles" hemsida hyllas det hela av Theresa May, Storbritanniens premiärminister.

– Det är ett strålande program som på ett framgångsrikt sätt få barn engagerade i fysisk aktivitet, säger hon där.


LÄS MER: Jims inlägg om skolan hyllas på nätet


Solbackeskolan är första skolan i Sverige som ansluter sig till "The Daily mile" och de kommer att samarbeta med lokala vårdcentraler.