Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rektor hotad efter uppgifter om inställt Luciafirande

Frilansjournalisten Joakim Lamotte. Foto: SVT
Luciafirande, obs genrebild. Foto: KIM NORRMAN / SHUTTERSTOCK

En rektor i Melleruds kommun har hotats och trakasserats sedan uppgifter spridits på sociala medier att man skulle ställa in Luciafirandet.

Uppgifterna – som frilansjournalisten Joakim Lamotte gick ut med – menar kommunen är felaktiga.
Kommunen har nu polisanmält hoten och stärkt säkerheten på skolan, rapporterar TTEla.

Kommunchefen Sophia Vikström är bedrövad över att uppgifterna fått sådan spridning och att tonläget på sociala medier nådde synnerligen obehagliga proportioner.

– Det har aldrig varit tal om att ställa in luciafirandet. Att en felaktighet på sociala medier kan få sådana här konsekvenser.

– Det är fruktansvärt att hota en person för att man tror att det inte blir något luciafirande. Det är en skrämmande samhällsutveckling, säger hon.

Fick inte kontakt

Det var frilansjournalisten Joakim Lamotte som gick ut med uppgifterna att skolan skulle ställa in Luciafirandet. 

– Jag hade kontakt med fyra föräldrar och en lärare. Föräldrar skulle hålla hemma sina barn och jag ansåg att det fanns ett nyhetsvärde och allmänintresse, säger Lamotte.

Lamotte publicerade på sin Facebooksida utan att ha fått kontakt med rektorn. Lamotte kontaktade denne på söndagskvällen. Rektorn återkom till Lamotte först måndag morgon. Då ändrade han sin text, men drevet på sociala medier var redan igång.

– Jag ansåg att jag hade tillräckligt tillförlitliga uppgifter för att publicera nyheten och ångrar inte att jag gjorde det. Sedan är det förstås fruktansvärt tråkigt om det riktats hot mot rektorn.

Ingen information

Lamotte har uppdaterat rektorns uppgifter på sin Facebooksida. Han skriver också: ”Mina källor på skolan, föräldrar och nu ytterligare en lärare, menar dock att detta är en efterhandskonstruktion från rektorns sida och att planer på Luciatåg inte fanns när min text publicerades.”

Skolan och kommunen hävdar att man aldrig haft några planer på att ställa in Luciafirandet. Missförståndet beror på ett föräldrabrev som gick ut om skolans aktiviteter i december. Där nämndes inte luciafirandet eftersom föräldrarna inte skulle bjudas in.

– Med facit i hand borde uppgifterna om luciafirandet stått med i informationsbladet. Det har aldrig förekommit några uppgifter från skolan om att det inte ska bli något luciafirande och att nu hävda att det är en efterhandskonstruktion från vår sida gör att man känner sig maktlös, säger Sophia Vikström.

– Ord står mot ord, konstaterar Lamotte.

Kommunchefen har under torsdagen besökt den aktuella skolan för att stötta personalen.

– Vi har haft bra samtal. Detta är lugn skola normalt sett och jag hoppas att det är slut på trakasserierna och hoten nu.