Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kommunen stänger nu av Hamid Zafar

Under flera år skrev han flera nedsättande inlägg på Twitter, högerextrema Nationell.nu och Flashback.
Hamid Zafar, ”Rektor Hamid”, har skrivit inlägg med hat mot judar och homosexuella.
Foto: PRIVAT
”Rektor Hamid” sommarpratade i Sommar i P1 förra året.
Foto: Sveriges Radio
Samma år blev Hamid Zafar utsedd till Årets svensk av tidningen Fokus.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL
Ulf Kristersson, M, säger att Hamid Zafar inte kan sitta kvar som oberoende expert i partiets integrationskommission om uppgifterna stämmer.
Foto: SVEN LINDWALL

Skoldebattören och utbildningschefen Hamid Zafar, känd som ”Rektor Hamid”, har skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella under pseudonym, visar en granskning av DN.

– Det är åsikter som jag inte står för i dag, och för alla de som känt sig illa berörda av de åsikterna ber jag så hemskt mycket om ursäkt, säger Hamid Zafar till Expressen.

Nu stängs han av från jobbet som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

Hamid Zafar fick stor uppmärksamhet för att ha vänt utvecklingen på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg. Sedan dess har han utsetts till Årets svensk i tidningen Fokus och sommarpratat i P1.

Nu är han mer känd som ”Rektor Hamid” på Twitter, är barn- och utbildningschef i Mullsjö, och oberoende expert i Moderaternas integrationskommission.

Han ska också tävla i ”På spåret” i SVT i höst.

En granskning av DN:s reportrar Mikael Delin, Josefin Sköld och Hugo Ewald visar att han skrivit nedsättande åsikter om judar och homosexuella under åren 2011-2015. Då var han bland annat utredare på Skolinspektionen och senare rektor på Sjumilaskolan.

Hamid Zafar attackerade på Twitter

På Twitter har det skett under pseudonymen ”Mikael Hakim”, där han återkommande använt begreppet ”sionister”. Bland annat kallar han Lars Adaktusson, KD, för ”en fanatisk sionist”. Han kallar också Kenneth Roth, chefen för människorättsorganisationen Human rights watch, för ”Mr Rothschild”. Uttrycket är enligt Svenska kommittén mot antisemitism ett kodord för en judisk världskonspiration.

Hamid Zafar har i flera forum på Internet skrivit hatiska inlägg om judar och homosexuella.
Foto: Skärmdump / Twitter
Inläggen, och hela Twitterkontot, är i dag borttagna.
Foto: Skärmdump / Twitter

På sin egen blogg ”Mikael Hakim” skriver han bland annat om undervisningsboken ”Om detta må ni berätta”, om Förintelsen:

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

På Twitter skriver han till en person 2015: ”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”. Och sedan: ”Vad säger din herre om att välsigna sodomiter i hans kyrka?”

Hamid Zafar på högerextrem sajt

Även på den högerextrema och nu nedlagda sajten Nationell.nu har han använt pseudonymen ”Mikael Hakim” och bland annat skrivit:

”Krämer är ett klassiskt europeiskt judenamn och betyder just krämare. Ett annat judiskt namn av samma klang är Leugner (lögnare).”

På Flashback har Hamid Zafar använt namnet ”RebeL9”, där han skrivit om ett mord på ett asylboende 2016.

Hamid Zafar skriver under pseudonymen ”Mikael Hakim”.
Foto: Skärmdump / Twitter

”Både GM [gärningsmannen] och BO [brottsoffret] är hazarer. Ni vet dessa mongoler som påstår att de är 13-15åringar hela bunten trots att de är 25-30.”

Hamid Zafar, 37, har sagt till DN att han skrev kommentarerna i en period när han var yngre och sökande, och att han ”försökte hitta förklaringar till varför världen ser ut och är konstruerad som den är politiskt”.

Till Expressen säger han att han vill be om ursäkt till den judiska gruppen och alla andra som han uttalat sig om.

– Jag har varit medveten om att det här kan dyka upp i framtiden. Så det är något jag burit på. Som en mörk del av min bakgrund. Jag har inte informerat någon och inte tagit hjälp av någon. Man kan ifrågasätta hur man kan jobba inom skolans värld med de här åsikterna. Det är ett tungt ok jag burit runt på.

Kan du behålla dina nuvarande uppdrag?

– Det är klart att förtroendet har naggats i kanten. Jag har förståelse för att man tycker att det är problematiskt att jag har förtroendeuppdrag när jag haft de här åsikterna, säger Hamid Zafar.

M: ”Antisemitiska och homofoba åsikter”

Gunnar Strömmer, partisekreterare (M) skriver i en kommentar att Hamid Zafar nu måste lämna sitt uppdrag för partiet.

”Hamid Zafar får lämna Moderaternas integrationskommission. Detta på grund av de uppgifter som har framkommit i media om att han framfört antisemitiska och homofoba åsikter via anonyma konton i sociala medier. Uppgifterna var helt nya för oss, vi tog del av dem för första gången i media idag. Åsikterna är oförenliga med Moderaternas värderingar”.

Partiledaren Ulf Kristersson säger till DI att han är ”otroligt förvånad” över uppgifterna om Zafar.

GP:s politiska redaktör Adam Cwejman skriver på Twitter att tidningen avbryter sitt samarbete med Hamid Zafar som varit kolumnist.

”Åsikterna som han framfört under pseudonym är inget som vi vill ha något samröre med”, skriver han.

Därutöver meddelar även Lärarförbundets tidningar att de avslutar sitt samarbete med Hamid Zafar, skriver Dagens Media. Där har Zafar fram tills nu krönikerat och poddat.

https://twitter.com/adamcwejman/status/1316688321565908992

Stängs av från jobbet i Mullsjö

Lennie Johansson, kommundirektör i Mullsjö kommun där Hamid Zafar är barn- och utbildningschef, sa på torsdagsförmiddagen att Hamid Zafar kontaktade honom under onsdagskvällen om DN:s granskning.

– Han tar ju kraftfullt avstånd från det han har gjort. Han är djupt ångerfull. Han inser och har väl insett även tidigare att han har handlat och betett sig helt åt helsike. Och det är ju samma syn från vår sida. Det här är inte rumsrent, utan det är helt åt helsike.

Då var beskedet att Hamid Zafar fortsatt hade kommunens förtroende, då händelserna ligger bakåt i tiden och eftersom Zafar gjort ett bra jobb – ett besked som senare togs tillbaka.

Henrik Jansson (M) är vice ordförande i kommunstyrelsen i Mullsjö, han säger att de under de åren Hamid Zafar arbetat i kommunen inte visat några tendenser kring vad som avslöjades på torsdagen.

– Det är en förtroendeskada som har uppstått och vi håller på att utvärdera det. Det här slog ner som en bomb för oss. Men det går inte att försvara en enda rad av det han skrivit, säger han.

Senare på eftermiddagen meddelade Mullsjö kommun att Hamid Zafar stängs av, och att de ”med stor sannolikhet kommer gå skilda vägar”.

I en kommentar skriver kommundirektör Lennie Johansson:

”Kommundirektören har kommit fram till att förtroendet för Hamid Zafar är så skadat att möjligheten för honom att fortsätta sitt uppdrag som barn- och utbildningschef blir omöjligt. Mullsjö kommun följer den arbetsrättsliga processen och med stor sannolikhet kommer Hamid Zafar och kommunen gå skilda vägar.”

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige 

Se också:

”Rektor Hamid” berättar själv om varför han skrev hatiska inlägg om judar på nätet.
”Så himla besviken, ledsen och arg”