Rektor fick rätt om misstänkt extremism

Publicerad

En rektor på en skola i Göteborg diskriminerade inte två lärarvikarier som hon stängde av på grund av misstänkt extremism. 

Det slår diskrimineringsombudsmannen  (DO) fast, rapporterar DN som citerar nyhetsbyrån Siren.

Rektorn avslutade anställningarna för de två männen, som är bröder, med motiveringen att hon misstänkte att de hade kopplingar till religiös extremism. 

När DN granskade fallet visade det att bröderna kopplas till den salafistiska organisationen Die Wahre Religion, som är förbjuden i Tyskland eftersom många medlemmar gjort terrorresor till Syrien och Irak.

Bröderna överklagade uppsägningarna till DO och hade spelat in ett möte med rektorn i hemlighet där hon svarar undvikande på deras frågor.

Diskrimineringsombudsmannen menar dock att det inte finns någon anledning att ifrågasätta kommunens uppgifter och att inget pekar på att bröderna har behandlats sämre än andra i motsvarande situation.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER