Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rektor delgiven misstanke efter lågstadiebarns död

Sjumilaskolan i Göteborg.

Kommunen friade sig själv i en rekordsnabb granskning.

Och polisens utredning lades först ner.

Men nu kan vi avslöja att rektorn för Sjumilaskolan i Göteborg delgivits misstanke om arbetsmiljöbrott och vållande till annans död efter att en pojke i lågstadieåldern dog under skolrasten i våras.

– Det har förordnats en offentlig försvarare och hållits ett förhör, säger kammaråklagare Martin Elofsson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Det var den 2 mars i år som en elev i lågstadieåldern föll under en lunchrast på Sjumilaskolan på Hisingen.

Pojken klättrade upp på ett berg inne på skolans område och ska enligt vittnen möjligen ha halkat och föll så olyckligt att han senare avled på sjukhus.

Polisen inledde redan samma dag en förundersökning om vållande till kroppsskada, en utredning som senare meddelades ha lagts ned.

Men det sades aldrig varför.

Nu kan vi berätta att en förundersökning om vållande till annans död och arbetsmiljöbrott samtidigt inleddes på riksenheten för arbetsmiljö- och miljömål i Göteborg.

Inte klara

En utredning som fortfarande pågår och där Sjumilaskolans rektor Hanne Cecilie Engh är delgiven misstanke om brott och förhörts av polisen.

– Jag har inte hört mer från polisen och de är inte klara med sin utredning, säger Hanne Cecilie Engh och vill i övrigt inte kommentera förundersökningen eller hennes inställning till misstankarna.

Hur ser du på att du delgivits misstanke om brott?

– Det vill jag inte svara på.

Även hennes advokat Leif Ramberg är tystlåten:

– Jag kommenterar ingenting. Det är ingen idé att du pratar med mig, säger han.

Göteborgs kommuns egen utredning friade staden på alla punkter och var klar redan i början av juni. Men senare samma månad kom Skolinspektionen med hård kritik. Bland annat kom myndigheten fram till att staden brustit i sitt tillsynsansvar och att eleven borde haft mer stöd – något han blivit av med bara en månad före händelsen.

Enligt Helena Sjöberg, tillförordnad grundskoledirektör i Göteborg så beror de olika utredningarnas resultat på att kommunen och Skolinspektionen bland annat gjort olika bedömningar av pojkens behov av förstärkt tillsyn.

– När vi gjorde vår utredning var det kort efter olyckan och vi gjorde inte samma bedömning av elevens behov av förstärkt tillsyn, som Skolinspektionen gjorde.

Enligt Helena Sjöberg har de inte fått till sig några tecken på att pojken – tiden före olyckan – skulle behövt mer tillsyn.

– Där gör vi olika bedömningar, säger hon.

Fortfarande pågår också en utredning vid Arbetsmiljöverket. De meddelade på tisdagen att de är i slutfasen av sitt arbete.

Parallellt pågår alltså en åklagarledd förundersökning för att utreda ansvar för händelsen. Det är den andra förundersökningen sedan olycksdatumet i mars.

Enligt åklagaren Martin Elofsson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål skedde ett fel hos polisen inledningsvis, då polisen utredde det som ett vanligt vållandebrott.

Hänvisar till sekretess

Men händelser som sker med elever på en skola faller under arbetsmiljölagstiftningen och ska hamna hos åklagare direkt. Och då på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Det är den utredningen som Martin Elofsson håller.

I korrespondens hos kommunen som vi har tagit del av framgår att rektorn uppger att hon aldrig uppmärksammats om att det skulle finnas några risker med bergsknallen, där olyckan skedde.

Även åklagaren är fåordig om utredningen.

– Det har förordnats en offentlig försvarare och hållits ett förhör det angivna datumet. Jag vill med hänsyn till sekretess inte gå in närmare överhuvudtaget på detta med hänvisning till pågående utredning.

Grundskoleförvaltningens tillförordnade direktör Helena Sjöberg vill inte kommentera förundersökningen eller stadens övergripande ansvar för arbetsmiljön så länge förundersökning och utredningar inte är klara.