Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordtiken slog till – födde sexton valpar

Supermorsan Gaya är numera en stolt 16-valpsmamma.
Foto: Privat
Susanne Legneskog, Lena Fosselius Peterson och Ulf Peter Peterson driver kenneln East Meadows i Molkom. Nu har deras setter Gaya slagit till och fött sexton valpar.
Foto: Örjan Magnusson
Sju hanar och nio tikar blev resultatet när Gaya slog till och blev rekordmamma.
Foto: Privat
Trångt vid matbordet blir det när sexton valpar ska samsas om tio spenar. Med lite mänsklig hjälp fungerar det.
Foto: Privat

Just nu är det fullt hus hemma hos Lena Fosselius Peterson i Molkom.

Settertiken Gaya slog nämligen till och födde inte mindre än sexton (!) valpar för några veckor sedan.

– Det har inte varit så jättemycket sömn de senaste veckorna, säger Lena Fosselius Peterson.

Lena, Ulf Peter och deras kollega Susanne Legneskog i Trollhättan har hittills haft tretton kullar på kenneln East Meadows där man föder upp setter och pointer. Och nu har settern Gaya och setterhanen Harley nedkommit med sin rekordkull, skriver Värmlands Folkblad.

– Men vi hade en liten paus förra året. Gaya är född i en kull med tretton överlevande valpar. De har ett släktförhållande som producerar ganska så många valpar, säger Lena Fosselius Peterson.

Vilket är rekordet bland settrarna?

– Detta är nog den största, säger Susanne. Vi hade ju tretton när Gaya föddes. Annars brukar de ligga mellan åtta och tio i kullen. Men vi har haft fem, så det är så olika, säger hon.

Vad är det för speciellt med settrar?

– De är ju en väldigt trevlig ras att ha att göra med, säger hon. De tycker om att gosa! Det är en stor hund som gärna ligger i knät. De är tillgivna men sen kan de vara väldigt envisa. En setter är inte lika lättlärd som en schäfer. Man får jobba lite mer med dem, säger Susanne Legneskog.

Bara tio spenar

Gaya har bara tio spenar så det krävs lite extra jobb för att se till så att alla får tillräckligt med mat.

– Det är alltid så att det är några som är lite mindre som inte kommer fram ordentligt. Då har vi delat på dem så att vi hjälper de små att få all mjölk de behöver från Gaya. Sedan får de andra komma efter och få sitt. Ännu har vi inte behövt ge något tillägg, säger Lena Fosselius Peterson.

Dess emellan under dagen får de små snutta så mycket de vill.

– Det har inte varit så jättemycket sömn de första veckorna. Man måste passa dem. Sexton stycken runt henne kryllar ju, hon är jätteduktig men det är svårt att hålla reda på när hon ska lägga sig, så hon inte lägger sig på någon. Sen är det någon som skriker, Lena Fosselius Peterson.

Kommer att bli mycket spring

Just nu ligger Gaya och hennes valpar nedanför Lenas säng så hon har full koll på dem. De har börjat få ögon, så snart börjar de komma upp på benen lite snabbare och då kommer det att bli mycket spring. Och om åtta veckor (sammanlagt tio veckor) kommer de små att lämna hemmet.

– Det har gått bra att sälja dem, säger hon. Vi har bara två hanar och en tik kvar att sälja. Vi kommer att ha kvar en tik och en tik på foder själva.

Just nu håller alla på att få namn - och tanken är att alla namn ska börja på s.