Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordmånga studenter – stor brist på bostäder

Rekordmånga är antagna till utbildningar vid Göteborgs universitet.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Robin Asp Silfver letar studentboende inför hösten.
Foto: Privat / Privat

Rekordmånga sökte till Göteborgs universitet den senaste ansökningsperioden.

Samtidigt hårdnar konkurrensen om studentbostäderna som är en bristvara i Göteborg. 

– Det fattas helt klart studentbostäder, säger SGS vd Magnus Karlsson.
– Man får helt enkelt ta det man får, säger studenten Robin Asp Silfver.

Till hösten har över 82 000 personer sökt in till utbildningar vid Göteborgs universitet – vilket är fler än någonsin. Många av de blivande studenterna står utan bostad inför terminsstarten och behovet av fler studentbostäder i Göteborg är stort, menar Magnus Karlsson som är vd för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder, SGS.

– Göteborg är ett cityuniversitet som är väldigt uppskattat men det fattas helt klart bostäder. Om du blir antagen till universitetet i juli har du inte en chans att få tag i en studentbostad. Det är inte bra för Göteborg som studentstad att inte kunna erbjuda boende. Det måste finnas bostäder till en rimlig prisnivå.

Under pandemin studerade allt fler på distans, vilket gjorde att trycket på studentlägenheter minskade, säger Camilla Dafgård, marknadschef på Boplats.

– Det har varit lättare under pandemin men blir det en normal höst så kommer det säkert att bli svårt igen. Då kan man behöva räkna med ett par års väntetid, så ska man inte läsa ett längre program är det för många inte lönt att ställa sig i kön, säger hon. 

Mål att bygga 7000 studentbostäder 

Magnus Karlsson lyfter fram att SGS är med och driver samverkansprojektet Gbg7000+ där flera aktörer gått samman med ambitionen att bygga 7000 studentbostäder mellan 2016 och 2026. 

– Än så länge har ungefär 2000-3000 bostäder byggts men det ser tufft ut att lyckas. Kötiderna är för långa. För att få ett enkelrum i en studentkorridor behöver man stå i kö upp till 12 månader. 

Enligt Magnus Karlsson kan det för många studenter bli besvärligt att bo allt för långt bort från staden. 

– Som student projektarbetar man mycket och man vill därför kunna röra sig lätt mellan hemmet och undervisningen. Man vill kanske kunna gå hem och laga sin lunch och sen komma tillbaka till campus. Det handlar inte om att studenterna är bortskämda utan att det inte riktigt är praktiskt att bo så långt bort, säger han. 

SGS har sammanlagt 8000 studentlägenheter medan Chalmers Studentbostäder står för 2500 av studentlägenheterna. En del hyresbolag lägger även ut studentbostäder på Boplats men de står för en väldigt liten andel – mellan januari och mars förmedlades endast 30 stycken studentlägenheter via Boplats. 

Robin står utan boende

Robin Asp Silfver från Fagersta är en av många studenter som står utan boende i höst. Han berättar att han har blivit antagen till att läsa tekniskt basår på Chalmers men att han inte har någon chans att få en studentlägenhet.

– Jag står i alla köer men är på typ plats tio tusen så det känns väldigt svårt. Jag förväntade mig att det skulle vara en svår bostadssituation, men jag blev ändå chockad när jag fick höra att det kan ta upp emot ett år att ens få ett rum, säger Robin.

Robin, som är 19 år flyttar hemifrån i samband med studierna i höst och berättar att han hade sett fram emot att få ett första eget boende. Men planen nu är att försöka hyra ett rum i andra hand i stället.

– Jag ska faktiskt till Göteborg i dag och titta på ett rum men det är klart att det vore både roligare och billigare att få sitt eget boende. Men man får helt enkelt ta det man får. 


Höstterminens mest sökta utbildningar

Juristprogrammet


Läkarprogrammet


Socionomprogrammet


Psykologprogrammet


Ekonomie kandidatprogrammet 

Se också: