Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen, med ansvar för TBE: "Det är en allvarlig sjukdom som inte är att leka med". Foto: Skaraborgs sjukhusPeter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen, med ansvar för TBE: "Det är en allvarlig sjukdom som inte är att leka med". Foto: Skaraborgs sjukhus
Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra götalandsregionen, med ansvar för TBE: "Det är en allvarlig sjukdom som inte är att leka med". Foto: Skaraborgs sjukhus
Fästingar sprider bland annat TBE, en virusorsakad hjärn- och hjärnhinneinflammation. Sjukdomen kan inte behandlas men går att förebygga med vaccination. Foto: SHUTTERSTOCKFästingar sprider bland annat TBE, en virusorsakad hjärn- och hjärnhinneinflammation. Sjukdomen kan inte behandlas men går att förebygga med vaccination. Foto: SHUTTERSTOCK
Fästingar sprider bland annat TBE, en virusorsakad hjärn- och hjärnhinneinflammation. Sjukdomen kan inte behandlas men går att förebygga med vaccination. Foto: SHUTTERSTOCK

Rekordmånga smittade av livsfarliga sjukdomen

Publicerad

Rekordmånga har smittats i Västra Götaland i år av den allvarliga sjukdomen TBE.

– Hittills under 2017 har 52 personer drabbats så svårt att de sökt upp sjukvården. Det är "all time high", säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare med ansvar för TBE.

Varje år brukar omkring 200 fall av sjukdomen TBE anmälas i hela landet. Viruset som överförs från fästingar orsakar hjärn- och hjärnhinneinflammation som inte går att behandla.

Som mest har 40 smittade registrerats i Västra Götaland (2015).

Förra året kom rapport om 25 fall i regionen, och i år har dubbelt så många smittade kommit till sjukvårdens kännedom, vilket även Skaraborgs Läns Tidning skrivit om.

 

LÄS OCKSÅ: Läkaren varnar: Farliga fästingsjukdomen ökar 

 

52 fall hittills i år

– Hittills har vi haft 52 fall, och det kommer att bli fler. Augusti och september är toppmånader, men det brukar även komma fall in i oktober. Håller sig temperaturen över sex, sju grader är fästingarna aktiva, säger Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

 

Peter Nolskog, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.Foto: PRESSBILD / VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

 

De områden där de flesta personer blivit fästingbitna och smittade av TBE är i Bohuslän, från Orust och längs kusten till Grebbestad. Det är även flera smittade i Dalsland längs Vänern, förklarar han. En tredjedel av fallen har fått TBE i Skaraborg.

 

LÄS OCKSÅ: Alexis, 2, hade 150 fästingar i hårbotten

 

Flera fall i Göteborgstrakten

– Det som är nytt är att vi har några fall i Änggårdsbergen i Göteborg. Det har det varit även tidigare år, men inte förra året. Så här långt i år har vi två fall där, säger Peter Nolskog som även nämner ett område, Kärna, väster om Kungälv där det också finns registrerade fall av smittan.

Han konstaterar att Södra Älvsborg, trakterna runt Borås, är fritt från TBE och att det innersta av Dalsland också är "ganska lugnt".

De drabbade är mellan 3 och 81 år, men merparten av de som sökt vård är över 50 år. Det handlar om fler män än kvinnor.

 

Tidigare siffror har visat att 40 procent av de smittade får långvariga besvär.Foto: ANDREAS ALTENBURGER / COLOURBOX

 

Äldre drabbas hårdare

– Människor smittas nog lika ofta i alla åldrar, men blir sjukare ju äldre de är. Det lyser igenom i statistiken eftersom det är de som hittas när de söker sig till sjukvården, säger Peter Nolskog.

Tidigare siffror har visat att 40 procent av de smittade får långvariga besvär. Det kan handla om hjärntrötthet, svårt att orka med sinnesintryck, och en del personer får förlamningar eller svårt med balansen.

 

LÄS OCKSÅ: Arne, 78, drabbades av TBE: "Jag trodde jag skulle dö"

 

"Omtöcknade med hög feber"

– Det finns de som bär på smittan men blir väldigt milt sjuka, och de fallen missar vi eftersom de aldrig söker läkare. Den som insjuknar får i regel influensaliknande symtom men utan förkylning. En del blir riktigt dåliga, omtöcknade med hög feber, förklarar Peter Nolskog.

Han säger att det sker enstaka dödsfall varje år och att det förekommer att drabbade får använda rullstol eller rullator efter att ha haft sjukdomen.

 

Fästingarna har trivts bra under den regniga sommaren.Foto: PATRIK ÖSTERBERG / ALL OVER PRESS

 

"Inte att leka med"

– Det är en allvarlig sjukdom. Den är inte att leka med. Enstaka fall kan bli friska på ett par veckor, men det är sällsynt. I de flesta fall handlar det om månadslånga sjukskrivningar, konstaterar han.

Det bästa du kan göra för att skydda dig mot sjukdomen är att ta på täckande kläder när du vistas i skog och mark – och /eller att vaccinera dig. 

 

LÄS OCKSÅ: Borrelia – allt du behöver veta 

 

Förslag om vaccin-subvention

– Det som stör är att det är en krånglig vaccinationsprocedur som dessutom är dyr. Vaccinet ska tas med olika intervall. Det finns en motion nu i regionfullmäktige som föreslår subventioner. Den riktar i första hand in sig på barn-vaccinationer, berättar Peter Nolskog.

Han säger att det är klimatfaktorer som ligger bakom ökningen, att den regniga sommaren gjort det lagom fuktigt för fästingar som inte tycker om när det är torrt i markerna.

– En väldigt torr och het sommar betyder få fästingar. Det kommer att ske en ökning av TBE-fall på flera års sikt, även om det något år kan bli lägre siffror, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER