Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordmånga bebisar vårdas med covid-19

Hannah Sjöstedt, specialistläkare och sektionschef på Östra sjukhusets barnakut.
Foto: Paul Björkman / Sahlgrenska
Upp till 90 procent av alla spädbarn som läggs in på Östra sjukhusets barnakut har den senaste tiden testat positivt för covid-19.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Upp till 90 procent. Så stor andel av de spädbarn som lagts in på Östra sjukhusets barnakut under den senaste tiden har testat positivt för covid-19. 

– När när man är yngre än tre månader så har man inte så mycket resurser att ta av, säger Hannah Sjöstedt, specialistläkare och sektionschef på Östra sjukhusets barnakut.

Under vecka 1 bekräftades 27 044 nya fall av covid-19 i Västra Götaland – den högsta noteringen en enskild vecka hittills under pandemin. Den tidigare högsta noteringen låg på 8 222 fall.

Och den våldsamma smittspridningen märks även på Östra sjukhusets barnakut, något som SVT Väst var först med att rapportera om.

– Om man jämför med en vanlig infektionssäsong så lägger vi inte in fler barn, men i stället för förkylningsvirus har den absoluta majoriteten av barnen nu covid-19, säger Hannah Sjöstedt, specialistläkare och sektionschef på Östra sjukhusets barnakut. 

Barnakuten har provtagit alla barn som läggs in under en lång tid och kan jämföra bakåt. Och siffrorna som man nu ser är på en helt annan nivå än tidigare.

– I snitt lägger vi in mellan 10 och femton barn per dygn, och vissa dagar har nio av tio av de barnen testat positivt för corona, säger Sjöstedt. 

Mest milda symptom

Men, tillägger hon, de flesta av barnen blir inte sjukare av pandemiviruset än de blir av andra vanliga vintersjukdomar.

– Generellt kan man säga att om man har ett barn som är under tre månader och har över 38 graders feber så vill vi gärna titta på dem. Men man behöver inte vara oroligare för corona än för något annat virus, säger Hannah Sjöstedt.  

Enstaka barn och ungdomar som insjuknat i covid-19 har senare drabbats av den hyperinflammatoriska följdsjukdomen MIS-C – ett potentiellt livshotande tillstånd som kräver snabba intensivvårdsinsatser.

Så smittar covid-19

• En person med covid-19 sprider små droppar med viruset genom att till exempel prata, nysa, hosta, skratta, sjunga, eller bara andas ut.

• Du kan smittas om du andas in dropparna med viruset eller får det på händerna och sedan rör vid näsan, munnen eller ögonen.

• Oftast räcker det att hålla ett avstånd på någon till några meter för att undvika att nås av dropparna med virus. Då faller dropparna ner till marken i stället.

• Dropparna med virus kan vara kvar längre i luften om det är trångt och ventilationen är otillräcklig. Då ökar risken för smitta.

• Dropparna kan också falla ner på föremål och ytor. Där kan viruset vara kvar i flera dagar. Men risken är mycket liten att smittas genom att ta på föremål där virus kan finnas.

Utsätt inte små barn för smitta

– Jag har inte hört att det skulle ha varit fler fall av MIS-C den senaste tiden. Det brukar komma ungefär två veckor efter sjukdomen och huvudsakligen är det de äldre barnen som får det. Men de flesta barnen som vi har vårdat hos oss har varit mycket små, säger specialistläkaren.

Hon poängterar att det är viktigt att provta för corona om någon i familjen blir sjuk, och att man följer de rekommendationer som finns om svaret är positivt. 

– Det är viktigt att tänka på att man inte utsätter de allra minsta barnen för smitta. När när man är yngre än tre månader så har man inte så mycket resurser att ta av. Men det gäller inte bara för Covid-19, säger Hannah Sjöstedt.

SE OCKSÅ: Norsk studie: Svenska dödligheten i corona överskattad