Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordlågt antal covid-patienter på iva i väst

Glädjebesked för spruträdda – ska bekämpa spridning.
Iva-avdelning på Östra Sjukhuset i november 2020.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Sara Degerman Carlsson, chefläkare Södra Älvsborgs sjukhus.
Foto: PERNILLA LUNDGREN / SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS

Just nu vårdas bara två covid-patienter på intensivvårdsavdelning i Västra Götalandsregionen.

Det är den lägsta siffran sedan pandemin startade. 

Södra Älvsborgs länssjukhus har för närvarande inte en enda patient med covid-19 på intensiven.

– Vi är tacksamma att det ligger på så låga nivåer. Det gör att vi får andas, så att vi kan förbereda oss för antingen en fjärde våg eller en svår influensa, säger chefläkare Sara Degerman Carlsson.

Enligt Västra Götalandsregionens senaste statistik är antalet vårdade för covid-19 på någon av sjukhusens intensivvårdsavdelningar rekordlågt:

Två patienter ligger på intensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De andra sjukhusen har inga covid-sjuka på iva.

Sedan pandemin startade är det den lägsta siffran totalt i regionen. Bara den 4 september 2020 var det lika få som fick intensivvård, två personer.

På Södra Älvsborgs sjukhus är antalet covid-patienter på intensiven för närvarande noll, vilket det även var i juni och första halvan av juli innan siffrorna vände uppåt igen.

Chefläkaren: ”Vi är tacksamma”

– Vi är tacksamma att det nu ligger på så låga nivåer. Att vi får andas och ha den fristen, så att vi kan förbereda oss för antingen en fjärde våg eller en svår influensa. Vi arbetar fortfarande i beredskap för att kunna hantera luftvägssmitta som kan kräva både sjukhusinläggningar och intensivvård, säger Sara Degerman Carlsson, chefläkare på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Hon säger att det dels handlar om osäkerheten kring hur länge covid-vaccinet är verksamt, och dels om att det finns risk för att influensan kommer att drabba hårdare i år.

– Vi hade ingen influensa förra året och en mild influensa året dessförinnan. Många spår att vi nu får en svår influensavåg. Det är också en sjukdom som ger behov av sjukhus- och intensivvård. För några år sedan hade vi mellan sex och sju tusen dödsfall i influensa i landet, konstaterar hon.

Även på Skaraborgs sjukhus är det tomt på covid-sjuka på intensivvårdsavdelningen.

– Det är klart att det är en lättnad. Det är otroligt skönt att vi inte har någon i respirator. Sedan får man inte glömma bort att en del av dem vi har inneliggande är rejält sjuka fortfarande. Problemet är inte över, säger Erik Backhaus, överläkare på infektionskliniken i Skövde och tillägger:

– Många av dem som vårdades på intensiven våren, sommaren och hösten 2020 kan vi nu klara på infektionskliniken. Tidigare hade vi inte den kapaciteten. Det har med högflödesbehandlingen att göra. Vi har köpt in apparater och tränat personalen.

Antalet fall fortsätter minska

Totalt ligger nu 40 personer med covid-19 på sjukhus i Västra Götalandsregionen, varav 28 på Sahlgrenska, fem på Södra Älvsborgs sjukhus, fem på Skaraborgs Sjukhus och två i NU-sjukvården.

Under förra veckan fortsatte antalet nya bekräftade coronafall att minska för fjärde veckan i rad. Det rapporterades 637 fall vilket är sex fall färre än veckan dessförinnan.

Av de nya fallen var 33 procent barn och ungdomar mellan 10 och 19 år.

De kommuner som ligger högst i den senaste statistiken vad gäller incidens, antalet fall per 10 000 invånare, är Mariestad, Tibro och Tranemo.


Antal fall av covid-19

https://infogram.com/1p3ed9zp0ex72zt0qjyz9nnd0kfdj63kzlw