Det var när detaljplanen för Falköpings kommuns största investering någonsin – en högstadieskola för 1 100 elever med en budget på 386 miljoner – redan hade klubbats som upptäckten gjordes.
Det visade sig att den fridlysta arten mindre vattensalamander levde och sannolikt hade sin övervintringsplats i området där skolan skulle byggas.
Upptäckten fick Mark- och miljööverdomstolen att riva upp planen för skolbygget. Man ansåg att det inte var utrett hur gorddjuret skulle påverkas.
Biologen: Viktigt med lämplig miljö
Men nu har kommunen kommit med ett förslag på en lösning: att flytta på salamandern.
– Till en damm i anslutning till Marjarps industriområde där man har ett naturomårde där det finns en damm som har bedömts ha förutsättningarna som krävs, säger Martin Svensson som biolog på länsstyrelsen i Västra Götaland och som handlägger ärendet, till P4 Skaraborg.
Han fortsätter:
– Det är också viktigt att det finns en miljö omkring dammen som är lämplig. Till exempel att det finns övervintringsplatser som är frostfria.
Den mindre vattensalamandern har liksom många andra vattenlevande groddjur minskat under 1900-talet genom att dess fortplantningshabitat dikats ut. Den finns i större delen av Europa med undantag för de sydligaste delarna.
Förslaget ska nu utredas och om länsstyrelsen godkänner flytten av den mindre vattensalamandern så kommer bygget av skolan att återupptas, men beslutet är ännu inte fattat, rapporterar P4.