Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rekordinvesteringen stoppades av groddjur

En splitterny högstadieskola för 386 miljoner skulle vid det här laget ha stått klar i centrala Falköping.
Foto: Shutterstock
Men den fridlysta mindre vattensalamandern stoppade planerna.
Foto: Shutterstock

En splitterny högstadieskola för 386 miljoner skulle vid det här laget ha stått klar i centrala Falköping. 

Men jättesatsningen stoppades i våras – efter att man upptäckt att den fridlysta mindre vattensalamandern levde på platsen.

Men nu finns kanske en lösning i sikte: att flytta det lilla groddjuret.

Det var när detaljplanen för Falköpings kommuns största investering någonsin – en högstadieskola för 1 100 elever med en budget på 386 miljoner – redan hade klubbats som upptäckten gjordes.

Det visade sig att den fridlysta arten mindre vattensalamander levde och sannolikt hade sin övervintringsplats i området där skolan skulle byggas.

Upptäckten fick Mark- och miljööverdomstolen att riva upp planen för skolbygget. Man ansåg att det inte var utrett hur gorddjuret skulle påverkas.

Biologen: Viktigt med lämplig miljö

Men nu har kommunen kommit med ett förslag på en lösning: att flytta på salamandern.

– Till en damm i anslutning till Marjarps industriområde där man har ett naturomårde där det finns en damm som har bedömts ha förutsättningarna som krävs, säger Martin Svensson som biolog på länsstyrelsen i Västra Götaland och som handlägger ärendet, till P4 Skaraborg.

Han fortsätter:

– Det är också viktigt att det finns en miljö omkring dammen som är lämplig. Till exempel att det finns övervintringsplatser som är frostfria.

Den mindre vattensalamandern har liksom många andra vattenlevande groddjur minskat under 1900-talet genom att dess fortplantningshabitat dikats ut. Den finns i större delen av Europa med undantag för de sydligaste delarna.

Förslaget ska nu utredas och om länsstyrelsen godkänner flytten av den mindre vattensalamandern så kommer bygget av skolan att återupptas, men beslutet är ännu inte fattat, rapporterar P4. 


Arkivklipp: Jätteödla på besök

Här får köpcentrum oväntat besök – av en jätteödla.