Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordet gick som på räls

Lokförarna Stefan Utterström och Hans Kumlin har satt nytt hastighetsrekord på svensk järnväg - 295 kilometer i timmen.
295 kilometer i timmen - så lyder det nya hastighetsrekordet på svensk järnväg.
- Det är roligt och spännande att köra med en sådan hastighet, säger lokföraren Stefan Utterström.

FAKTA

Hastighetsrekord
Det tidigare hastighetsrekordet för tåg var 282 km/h och sattes av "Gröna tåget" sommaren 2007. Hastighetsrekordet för X2000 är 276 km/h och sattes 1993 vid en provkörning. Det är fortfarande obesegrat.Den högsta tillåtna hastigheten för tåg i Sverige är 200 km/h.

Det var i går som det nya hastighetsrekordet på 295 kilometer i timmen noterades på svensk järnväg mellan Töreboda och Skövde med ett Reginatåg.
Testkörningen ingår i forskningsprojektet "Gröna Tåget" som utvecklar teknik för att kunna bygga snabbare tåg som drar mindre energi och är bekvämare för passagerarna.
- Vi vill åka snabbare på befintliga banor än vad vi gör i dag. Det är inte rimligt att bygga helt nya banor för snabbtåg i Sverige, som man gör i utlandet, säger SJ:s ansvariga provledare Stefan Berntsson.

Nygammal mästare

Målet var att komma upp i 300 kilometer i timmen men lokförarna Hans Kumlin och Stefan Utterström var glada ändå.
- Det känns bra att återta rekordet igen. Sist jag hade det var -93 på Västkustbanan när vi körde i 276 kilometer i timmen med ett X2000-tåg, säger Stefan Utterström som tillsammans med Hans Kumlin har speciella tillstånd att köra tåg över den tillåtna maxhastigheten 200 kilometer i timmen.

Ingen segerfest - än

Men någon större fest över det nya rekordet blir det inte.
- Nu ska vi bli bjudna på middag, det räcker - vi ska upp och köra tåg i morgon med. Fest får det bli till helgen, säger Stefan Utterström.
Det är tredje året i rad som man genomför tester av ny teknik för snabbtåg på Västgötaslätten.