Rekorddyra lyxvåningen till salu – för 69 miljoner

Sernekes tf vd: Allt går som det ska med Karlatornet.
Mäklare Niklas Berntzon.
Foto: pressbild
Kök och vardagsrum i den 365 kvadratmeter stora lägenheten.
Foto: Serneke
Lägenheten ligger på 71:a till 73:e våningen i Karlatornet som är under uppbyggnad.
Foto: Serneke
Lägenheten är i tre våningar och har en internhiss mellan våningsplanen.
Foto: Serneke
Utsikten från lägenheten är milsvid. Här en bild av badrummet.
Foto: Serneke

Lägenheten är 365 kvadratmeter och ligger på 71:a till 73:e våningen högst upp i Karlatornet.

Mellan de tre våningsplanen går en privat hiss och på takterrassen finns pool och bastu.

Priset på drygt 69 miljoner är det högsta som satts på en bostad till försäljning i Göteborg.

Än så länge finns lägenheten bara på bilder och ritningar –inflyttning är beräknad till 2023.

– Jag är övertygad om att det nuvarande priset kommer att anses lågt fem år från i dag, säger mäklaren Niklas Berntzon.

Karlatornet som är planerat att bli Nordens högsta hus med sina 245 meter, var tänkt att stå klart i år till Göteborgs 400-årsjubileum.

Men Sernekes drömprojekt försenades och fick läggas på is. Flera kunder som tecknat förhandsavtal ville hoppa av och häva sina kontrakt.

Serneke hade planerat att förra året sälja 80 procent av skyskrapan till amerikanska bolaget Oaktree Capital Management men avtalet gick inte igenom.

I stället räddades bygget av att Erik Selins bolag Balder blev delägare i Karlatornet. Nu är inflyttningen i tornet beräknad att starta 2023 och pågå in under 2024.

– Genom den här affären med Balder skapar vi inte bara förutsättningar att genomföra det viktigaste projektet i vår historia, Karlatornet. Jag ser det också som en game-changer för vårt bolag, har Ola Serneke, vd för Serneke Group, tidigare sagt i ett uttalande.

Han avslöjade i mars 2020 att det är han själv som är köpare till en av topplägenheterna som gick för drygt 66 miljoner kronor. Det var då den dyraste lägenhet som någonsin sålts i Göteborg.

Lägenhet i tre plan med pool högst upp

Det rekordet kan alltså komma att slås nu, när den 365 kvadratmeter stora lägenheten i tre våningsplan är till salu för 69 395 000 kronor.

Bostaden är i tre plan och mellan våningarna går en privat hiss. Genom stora fönster från golv till tak är utsikten milsvid. Takhöjden är som mest åtta meter och på översta våningsplanet finns egen pool och bastu.

Dessutom får den blivande ägaren tillgång till Karlatornets spa, gym och pool och kan beställa roomservice till lägenheten från hotellet i byggnaden.

– Det här är Sveriges högst belägna bostad, så det finns inget som kan mäta sig med den, säger Niklas Berntzon på mäklarföretaget ESNY (Eklund Stockholm New York).

”Först till kvarn som gäller”

Han förklarar att det inte kommer att bli budgivning utan det är ”först till kvarn som gäller”. Lägenheten säljs med äganderätt.

– Det fungerar precis som om du köper en villa, du äger själva fastigheten, till skillnad från en bostadsrättsförening där du bara äger rätten att bo i en förenings bostad. Äganderätt är det vanligaste ägandeformen i resten av världen, och perfekt om du vill köpa genom ditt bolag, säger Niklas Berntzon.

Den del högst upp i Karlatornet där byggnadens mest exklusiva bostäder ligger kallas ”Karlatornet Penthouse”. Den består av tolv bostäder. Sju av dem är sålda. Berntzon konstaterar att den med högst kvadratmeterpris såldes för strax över 200 000 kronor per kvadratmeter.

Att sälja en lägenhet för nära 70 miljoner utan att den går att visa i verkligheten, hur går det till?

– Man måste hjälpa till på traven med bra renderingar, bilder skapade i en dator, för att hjälpa kunden att förstå. Det krävs ett öppet sinne och näsa för affärer för att förstå att detta är något helt unikt. Jag är övertygad om att det nuvarande priset kommer att anses lågt fem år från i dag.

Många nyfikna

Niklas Berntzon förklarar vidare att Serneke har byggt upp en lägenhet i ett showroom ”där man får en väldigt bra bild”.

Har du några intressenter för närvarande? 

– Jag har flera mejl i veckan, men det är många nyfikna också. Den senaste lägenheten i Karlatornet Penthouse sålde jag nu i våras. Då flög jag ner till Göteborg och skrev kontrakt på restaurang Tavolo på kundens begäran. 

Vilken typ av person ser du som tänkbar köpare? 

– Förutom en bra plånbok så tror jag att det kommer vara en världsmedborgare, någon med ett större blickfång och intresse för internationell service och design.

Tror du att det finns presumtiva kunder som backar inför det faktum att bostaden ligger så högt upp? Hur är det med säkerheten?

– Likaväl som att folk backar för att köpa en våning med insyn i markplan, så finns det säkert de som är höjdrädda. Säkerheten i Karlatornet är maximal. 

Flera skadade efter att bil rammat busskur • Kvinna död efter frontalkrock • Kinesisk ilska mot USA:s sökande efter coronavirusets ursprung