Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekommendationerna förlängs i Västra Götaland

Så påverkar vädret covid: ”Väldigt tydligt säsongsbetonat”
Thomas Wahlberg är smittskyddsläkare i Västra Götaland
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT
Smittan minskar långsamt i Västra Götaland
Foto: Dmitri Maruta / Colourbox

Smittspridningen av covid-19 har minskat i Västra Götaland tre veckor i rad, men nedgången sker långsamt och Västra Götalandsregionen har därför meddelat att de lokala restriktionerna förlängs till från den 17 maj till 6 juni.

– Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande.

Under förra veckan minskade antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland med fyra procent jämfört med veckan innan. 

Men smittspridningen i samhället är fortsatt hög och de skärpta rekommendationerna förlängs därför i två veckor, från 17 maj till 6 juni.

– Det är viktigt att alla förstår att situationen fortfarande är oerhört allvarlig. Vi får inte släppa efter för tidigt nu utan vi måste alla göra vad vi kan för att hindra smittan från att spridas i samhället, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande.

Släpper rekommendationerna i skolan

Däremot så kommer regionen nu släppa på de särskilda rekommendationerna för skolorna. Gymnasieskolorna i Västra Götaland, kan från och med måndag om smittoläget tillåter ha alla elever på plats. 

– Smittspridningen ser mycket olika ut inom regionen. Därför ger vi inte en generell rekommendation till samtliga gymnasieskolor i Västra Götaland. Det viktigaste är att varje enskild kommun och skola gör en bedömning utifrån sina förutsättningar. Det behövs kraftfulla begränsningar på många håll även i fortsättningen, säger Thomas Wahlberg, i pressmeddelandet.

Sammanlagt har 178 278 personer i regionen testats positivt för covid-19 sedan pandemins början.

På onsdagen vårdas 270 personer på något av regionens sjukhus för sjukdomen.  

Detta gäller till den 6 juni

Du bör begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din mindre krets, bör ni undvika att vara nära varandra. Umgås helst utomhus, men tänk på att hålla avstånd även där.


Du bör undvika platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel. Välj att handla på tider när minimalt antal andra personer finns i butiken. Vistas i butiken så kort tid som möjligt, och handla helst utan medföljande sällskap.


Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och försök träffa så få som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom, även lindriga, stanna hemma.


Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.


Använd engångsmunskydd (detta gäller personer födda 2004 och tidigare) när du reser med kollektivtrafik, så länge det råder utbredd samhällsspridning av covid-19.


Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt, under längre tid i inomhusmiljö, inte går att undvika. Observera dock att munskydd inte ersätter regeln att undvika nära kontakt och att hålla avstånd.


Källa: Västra Götalandsregionen 

Se också: 

FHM: Fler har antikroppar mot covid-19