Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldts ömsinta "sommar"-känslor

På frågan om kärlekslåten "Utan dina andetag" i "Sommar" var riktad till nya kärleken Roberta Alenius svarade Fredrik Reinfeldt leende "Så kan det vara".
Foto: Roger Vikström
Förre statsministern inledde sitt sommarprat med att resonera kring olika typer av våndor han ställts inför efter att han lämnat politiken.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Fredrik Reinfeldts direktända sommarprat i P1 från Göteborg bjöd på allvar och humor.

Och en hemlig hyllning till nya flickvännen.

Allra sist kom kärlekslåten "Utan dina andetag" med Kent och när Reinfeldt fick frågan om det var till någon speciell svarade han med ett litet leende:

– Så kan det vara.

Fredrik Reinfeldt om:

• att skriva en bok

"Efter att ha levt ett liv med bestämda kvartar blev det helt plötsligt långa timmar som följde på varandra, med helt andra typer av utmaningar. Jag tycker att det har varit fascinerande. Jag ville samtidigt beskriva det med nybörjarens ögon, att det här var något helt annat", säger han till Expressen.

• om sin sommar:

"Så mycket sommar som det till sista ändå då blev. Jag har läst in min bok som ljudbok, men jag har hunnit med att bada, vara ute i skärgården och koppla av lite också, säger han till Expressen.

• att han spelade Ebba Gröns "Staten och kapitalet" i sitt sommarprat:

"Dels så var det precis efter ett avsnitt som handlade om statsmannamässighet och möjlighet till hur man ska styra ett land. Och det från min egen tonårstid är ju Ebba Gröns version av det och samhällskritik kändes som ett salt att följa efter den beskrivningen. Det är en låt som jag själv har dansat till många gånger och som brukar sätta bra fart på många fester."

• om rasism och hat:

"Att Europa ånyo präglas av främlingsfientlighet, rasism och växande rasism för deras partiföreträdare i olika länder säger något om oförmågan att lära av vår egen historia. Förstår vi inte att det hänger ihop? Hat leder till våld. Våld skapar egna spiraler. Och mycket våld leder till risk för utrotning, säger han i programmet.

• att sommarprata i direktsändning:

"Att göra det live tycker jag tillför en nerv som jag tror gör att jag skärper mina sinnen och som jag har positiva erfarenheter av sedan tidigare. Sedan passade det väldigt bra att när jag i dag ska göra ett annat sommarprogram i tv här, kunna göra det i Göteborg."

Förre statsministern inledde sommarpratet i P1 med att humoristiskt resonera kring olika typer av våndor han ställts inför efter att han lämnat politiken.

Ett exempel är nervositeten inför att förlaget skulle läsa ett utkast till den bok Reinfeldt släpper under hösten. Ett annat är dilemmat när han insåg att han behövde en helt ny garderob. Det funkade inte längre med svarta eller blåa kostymer i olika versioner.

– Till slut kommer det oundvikliga: jag har ingenting att ha på mig, säger han skämtsamt.

Visade en annan sida

Självklart blev det också en del politik - Sveriges tidigare ledare listade mänsklighetens största utmaningar med hat och främlingsfientlighet som den största.

– Att Europa ånyo präglas av främlingsfientlighet, rasism och växande rasism för deras partiföreträdare i olika länder säger något om oförmågan att lära av vår egen historia.

Men lyssnarna fick också höra en annan sida av Fredrik Reinfeldt.

I februari i år avslöjade Expressen att Reinfeldt träffat en ny kvinna - hans tidigare presschef Roberta Alenius.

"Vart det för oss nu vet jag inte ännu, men Roberta är en fantastisk kvinna", skrev han då i ett sms.

Har funnit balansen

I mitten av programmet spelades låten "Av längtan till dig" med Cajsa Stina Åkerström och Åsa Jinder.

En romantisk kärlekshyllning där sista versen lyder:

"Tänk alla famnar jag lämnat av längtan till dig

För jag trodde att du fanns och väntade mig

Ja, alla dagar jag vandrat så sorgsen och trött

För att möta den vackraste människa jag nånsin mött."

Han avslutade programmet med meningen ”efter att ha kämpat länge för balans i Sverige och världen har jag nu, mitt i livet, funnit min egen balans” och spelade upp Kents låt ”Utan dina andetag”.

Efter programmet berättade Fredrik Reinfeldt med ett litet leende att låten eventuellt var till någon speciell.

– Så kan det vara, sa han.