Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reinfeldt: "Majoriteten är en stoppkloss"

Statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: Anders Ylander

Statsminister Fredrik Reinfeldt tycker majoriteten i Göteborg är en stoppkloss när det gäller nya bostadsbyggen.

Det menade han under måndagens Göteborgsbesök. Just bostadsbristen kom att stå i fokus.

– Det är helt enkelt fel majoritet för att få tillväxt och få fram ett modernt Göteborg, sa Reinfeldt till GT.

Fredrik Reinfeldt besökte under måndagen Göteborg för ett samtal med Stena Fastigheters ledning. Mötet kom att kretsa mycket kring bostadsbrist i Göteborg och hur man ska komma tillrätta med problemet.

Statsministern menade att den socialdemokratiska majoriteten i staden bär ansvaret för att det byggs för lite.

– Den grundläggande frågan som många ställer är: varför byggs det inte mer bostäder i tillväxtregionerna? Det har varit väldigt tryck från många människor som vill komma till de här orterna, de är väldigt attraktiva. Men det är uppenbart just då att det finns något som hindrar och fördröjer bostadsbyggande. Det är det vi försöker möta, menade Reinfeldt.

Han menade att byggprocesserna måste förkortas och tog varje chans att kritisera den rödgröna majoriteten i Göteborg.

– Det hänger ihop med vilken politisk majoritet man har. Vi måste se hur man i bland annat Göteborg kan lätta på regler och korta ner processer som i dag förhindrar, stoppar, fördröjer och fördyrar bostadsbyggande, sa Reinfeldt till GT.

Satsar 400 miljarder

Mötet med Stena Fastigheter, som är ett av Sveriges största fastighetsbolag, varade i knappt en halvtimme. Under mötet gjorde Reinfeldt klart att han inte tycker lägre hyror är rätt sätt att gå.

– Det är inte huvudbekymret. Marktillgång, processer som tar för lång tid. Det är i sig mer kostnadsdrivande, vad tar kommunen för egen mark? frågade sig Reinfeldt.

Han talade under dagen också om alliansens projekt, "Sverigebygget". Det är ett projekt som innebär att man satsar över 400 miljarder kronor fram till 2032 på bland annat nya bostäder och infrastruktur.

Nya stambanor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö är en del i det.

– Först diskuterades om det går att få upp farten i befintliga järnvägsspår. Men nu har vi kommit fram till att vi behöver bygga en helt ny stambana mellan just Stockholm, Göteborg och Malmö, med hastighetståg som kan gå 320 kilometer i timmen, sa Reinfeldt.

Han menar att det får ner pendlingstiden mellan Stockholm och Göteborg till två timmar.

– Det tror jag är mycket attraktivt för att binda ihop dem och möjliggöra för Göteborg att kunna expandera, sa Reinfeldt.

"Ja till trängselskatt"

I september går Göteborgarna också till valurnorna för att rösta om trängselskatten. En fråga som också var aktuell under Reinfeldts Göteborgsbesök. Han hoppas att det blir ett ja.

– Det är det moderna sättet att både försöka styra trafiken på ett klimatvänligt, riktigt sätt, men också skapa grund för finansiering av mer infrastruktur så att vi får en sammanhållen tillväxt där vi både möjliggör bättre trafikföring och samtidigt fler bostäder o mer infrastruktur, sa Reinfeldt.

Jahja Zeqiraj (S), är vice ordförande i fastighetsnämnden i Göteborg. Han håller inte med om kritiken som statsministern framför.

– Nej, det gör jag inte. Jag håller med honom om att det byggs för lite bostäder. Men det är Reinfeldt och hans regering som är upphovet till varför det byggs för lite, menar Zeqiraj.

Han menar att man i de områden som kommunen styr över, har försökt snabba på byggprocesserna.

– I de områden som regeringen och länsstyrelsen rådgör över har man tillsatt ett 70-tal utredningar som syftar till att snabba på processen. Men det resultatet har man inte sett, säger Zeqiraj.

Även för Socialdemokraterna är bostadsfrågan viktig i höstens val.

– Det är roligt att Reinfeldt intresserat sig för bostadsbyggandet i Göteborg, det har han inte gjort i landet i övrigt. Men det är en jätteviktig fråga och det är därför vi satsar och ställer högre krav på att hyrorna ska vara lägre, säger Zeqiraj.