Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Reijo, 14, dödades med 100 knivhugg

Reijo Daag, 14, hittades mördad på en skogsväg utanför Viskafors den 9 april år 1976 – fallet är fortfarande olöst.Foto: JOAKIM ERIKSSON
Reijo Daags föräldrar Airi och Lennart, som båda är 77 år, tänker varje dag på sin son.Foto: JOAKIM ERIKSSON
Flera hundra personer kom till Reijos begravning i Kinnarumma kyrka utanför Viskafors.Foto: JOAKIM ERIKSSON

BORÅS/KINNARUMMA. För 41 år sedan hittades Reijo Daag, 14, död på en skogsväg utanför Viskafors med över hundra knivhugg på kroppen.

Mamma Airi berättar att en tonårig pojke senare erkände för henne att det var han som utförde mordet – ändå är fallet olöst än i dag.

– Vi pratade om Reijo och så sa han: "Det var jag", säger Airi Daag.

– Det har jag aldrig sagt till henne, svarar den nu medelålders mannen i Borås Tidnings podcast BT Dokumentär.

Det har gått över fyra årtionden sedan den där kvällen i april då Reijo Daag försvann, men för mamma Airi, 77, är minnesbilderna fortfarande klara. Efter skolan kom Reijo som vanligt hem till villan i Fagersberg utanför Viskafors i trakterna kring Borås.

Han åt och stack sedan ut.

– När han gick sa han: "Jag stannar inte länge, för att du är ensam och pappa är i Göteborg", säger Airi Daag.

 

LÄS MER: Mordet på Malin Olsson, 16, är olöst

 

Reijo brukade alltid vara hemma senast klockan nio, men timmarna gick och han dök aldrig upp. Airi Daag ringde till polisen flera gånger och när 14-åringen inte återvänt nästkommande morgon kom en patrull hem till henne, förklarar hon.

När pappa Lennart Daag, 77, fick veta vad som hänt lämnade han kursen han var på i sitt arbete som styrman för att ge sig ut och leta efter sin son, vilket han tidigare berättat för Borås Tidning som i podcasten BT Dokumentär granskat fallet.

Han satte sig i bilen och körde runt i området. Med sig hade han en tonåring som varit tillsammans med Reijo den dag som blev hans sista i livet.

Över hundra knivhugg

På fredagen den 9 april 1976, två dagar efter att Reijo försvann, återvände polisen till makarna Daag. De hade något hemskt att berätta.

– När de sa att han var död så skrek jag bara, säger Airi Daag.

– De sa att de hade hittat honom, att han var död. Men de sa inte hur han dött förrän vi frågade. Att han var ... knivhuggen, säger Lennart Daag.

Lennart och Airi Daag.Foto: JOAKIM ERIKSSON

Fler än hundra hugg hade Reijo Daag fått ta emot. Fullkomligt vansinnigt, som Lennart beskriver det.

Och det dröjde inte länge förrän nästa chock kom. Efter att Reijo påträffats på en skogsväg greps en misstänkt mördare – tonåringen.

– När polisen sa vem det var tänkte jag att det inte kunde vara han, att det säkert var fel, säger Airi Daag.

Mamman: Tonåringen erkände

Tonåringen, som var bekant med Reijo, häktades, men till slut ansåg åklagaren sig inte ha tillräckliga bevis för att ställa honom inför rätta och han släpptes.

Sedan ska han ha kontaktat Airi Daag och velat ses, förklarar hon.

Lennart Daag tror att Reijo hade varit sjöman i dag. Hustrun Airi håller inte med.Foto: JOAKIM ERIKSSON

De träffades två gånger, en av dem hemma hos honom. Det var bara tonåringen och Airi där – och enligt Reijo Daags mamma erkände pojken då att det var han som tagit livet av Reijo.

– Jag ringde till polisen och berättade att han ringt och sagt att jag skulle träffa honom ensam. Polisen sa att jag inte skulle gå dit, men jag gjorde det ändå. Det var ingen som kunde stoppa mig, säger Airi Daag.

– När jag kom dit så kollade han min väska och min mössa. Vi pratade om Reijo och så sa han: "Det var jag". Jag försökte få honom att säga det till polisen och alla, att han skulle ta ansvar för vad han gjort. "Det kommer jag aldrig att göra", sa han.

Försvaret: "Har aldrig sagt det"

Airi Daag gick till polisen med de nya uppgifterna och tonåringen plockades in åter en gång.

– De kallade dit mig också. De hade berättat för honom att jag sagt till dem att han erkänt för mig. Han och hans advokat satt mitt emot mig och så sa polisen: "Titta nu fru Daag i ögonen och säg att hon ljuger". Han tittade ut genom fönstret, spärrade sedan ögonen i mig och sa: "Du ljuger", säger Airi Daag.

– Hur ska jag då bevisa det? Det hade varit bättre att han inte sagt det till mig heller. Då hade jag kanske trott att det var någon annan.

 

LÄS MER: Gåtan om försvunna Helena Andersson, 22, är olöst

 

Vad som verkligen sades när tonåringen och Airi Daag träffades är det bara de två som vet. Men versionerna går isär. Borås Tidning har träffat pojken som i dag är en medelålders man. Han vill inte medverka med sin röst, utan hans citat läses upp av reportrarna.

Flera gånger under intervjun bedyrar han sin oskuld. Mannen har en helt annan uppfattning än Airi om mötena.

– I efterhand påstår hon att jag skulle ha sagt att det var jag. Det har jag aldrig sagt till henne. Då vore jag dum i huvudet, säga något som inte var sant. Jag vet inte vad som flög i henne. Efter de två mötena, det var hemskt, så blev hon nästan aggressiv, säger mannen till Borås Tidning.

 

LÄS MER: Ulla försvann spårlöst från sitt hem – är fortfarande försvunnen

 

Vad minns du av vad som sades?

– Jag minns inte exakt frågorna hon ställde. Jag minns inte vad vi sa, egentligen. Jag trodde att hon skulle trösta mig för att jag hade tvingats sitta där så missförstådd. Men hon hade konstiga frågor tyckte jag, som att hon misstänkte mig.

Blodig kniv försvann

Någon annan misstänkt uppges inte ha funnits och enligt vad Jan Fridell, som var ansvarig för polisens utredning, säger till Borås Tidning ångrade sig den nu avlidne åklagaren att han aldrig åtalade tonåringen.

Samtidigt menar förhörsledaren Kjell Evertsson att det begicks flera fel i utredningen som kan ha varit förödande. Bland annat ska en blodig kniv ha hittats vid en husrannsakan hos tonåringen. Den blev aldrig analyserad direkt i Sverige, utan skickades efter ett tag till ett laboratorium i England. Vart den tog vägen är det ingen som vet.

Idylliska Kinnarumma kyrka, där Reijo Daag är begravd.Foto: JOAKIM ERIKSSON

– I backspegeln kunde man skönja ett antal ganska stora fel som hade begåtts, som var väldigt avgörande. Man hade rätt så många indicier i en kedja. Dels var det den aktuella kniven som skickades och där blev det något fel mellan tekniker och laboratorium. Den fanns där, men blev liggande om jag kommer ihåg rätt. I dag hade det varit en ganska enkel match vill jag påstå att bevisa det här ärendet, säger Kjell Evertsson till BT.

– Det var också så att kläder tvättats hos den misstänkte pojken. Det gjordes misstag där. Och det fanns en del andra uppgifter som spanarna kanske slarvade bort. Det fanns kolleger som gjorde misstag, det ska man inte sticka under stol med.

Tonåringen ska ha haft en helt annan förklaring till varför det fanns blod på kniven och att hans kläder var tvättade tycker han inte är anmärkningsvärt.

Lennart: "Tänker på det varje kväll"

När Reijo Daag begravdes var det fullsatt i Kinnarumma kyrka. Föräldrarna Airi och Lennart bor i Borås och under sommaren besöker de den idylliska gravplatsen och lägger blommor en gång i veckan.

Hade Reijo fått leva hade han nog blivit sjöman precis som sin pappa, gissar Lennart.

– Jag tror att han hade gått till sjöss. Han var intresserad av maskineri, säger han.

– Nej, det tror jag inte. Det kanske var din önskan, skrattar Airi.

Hur annorlunda hade er tillvaro sett ut i dag om ni fått ha Reijo kvar?

– Jag tänker på att vi kanske hade varit farmor och farfar. Om han varit gift och haft barn. Vad han skulle göra ..., säger Airi.

Airi Daag ler åt de fina minnen hon har av sin son.Foto: JOAKIM ERIKSSON

Reijo hade en lillasyster som var fyra år när han mördades. Hon har i dag egna barn som är ungefär så gamla som Reijo var då.

Pojken är lik Reijo, tycker Airi.

Hon tror att hon någon gång kommer att återse sin son. I himlen.

– Jag skulle krama honom och säga att jag älskar dig, säger Airi.

– Åren går och man tänker på det varje dag. Det är varje kväll när man går och lägger sig. Då tänker man på vad man själv kunde ha gjort, säger Lennart.

 

Här kan du lyssna på samtliga delar av BT:s dokumentär om fallet.