Transportstyrelsen tyckte att X32TTU8 var stötande. OBS. Bilden är ett montage. Foto: MontageTransportstyrelsen tyckte att X32TTU8 var stötande. OBS. Bilden är ett montage. Foto: Montage
Transportstyrelsen tyckte att X32TTU8 var stötande. OBS. Bilden är ett montage. Foto: Montage
Transportstyrelsen har gett mannen avslag tre gånger i rad. Foto: Holger Ellgard/Wikimedia CommonsTransportstyrelsen har gett mannen avslag tre gånger i rad. Foto: Holger Ellgard/Wikimedia Commons
Transportstyrelsen har gett mannen avslag tre gånger i rad. Foto: Holger Ellgard/Wikimedia Commons

Regskylten stoppades – ser du anledningen?

Publicerad

En enträgen man i Varbergstrakten har i flera års tid testat Transportstyrelsens gränser.

Men inte heller den senaste skylten fick godkänt.

X32TTU8 betyder nämligen något helt annat ute på vägarna.

– Många ser det som en sport att lyckas få igenom ett ord, säger Eva Isaksen till SVT Nyheter, som var först med nyheten.

Personliga nummerplåtar kan vara ett sätt att göra bilen unik – eller ett sätt att reta gallfeber på myndigheten som godkänner registreringsskyltarna.

En personlig skylt får nämligen inte innehålla budskap om sex, droger eller svordomar. Men en man från Varbergstrakten verkar ha satt i system att testa Transportsstyrelsens granskande öga.

Hans senaste alster, X32TTU8, fick avslag från myndigheten med motiveringen att ”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande.”

Man får inte ha vilka skyltar som helst. Foto: Holger Ellgard/Wikimedia Commons

 

LÄS MER: Stoppad med skydd på nummerskylten

 

Även den andra skylten fick avslag

Har du också svårt att se det snuskiga?

Testa att läsa den tänkta registreringsskylten spegelvänd – så som man ser den i backspegeln om man sitter i bilen framför. Ännu enklare blir det om man tittar på den andra teckenkombinationen som mannen försökte få igenom vid samma tillfälle: 8UTT5EX.

Plötsligt uppenbarar sig en formulering som passar bättre i sängkammaren än på motorvägen, nämligen ”buttsex”.

– Den här är ganska lätt att avslå. Många tar nog inte anstöt, men vi har ett ansvar att skyltarna ska vara så neutrala som möjligt, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen till SVT Nyheter.

 

LÄS MER: Alan fick inte ha sin egen nummerskylt

Testa att läsa skyltarna spegelvänt

I höstas skickade samma man in förslaget 3JOH22A – och fick avslag på liknande grunder. Även här är det spegelvänd läsning som gäller för att budskapet ska träda fram i dagen. Den klurige läsaren ser då ordet ”asshole”

Men trots mannens ihärdiga försök verkar Trafikverkets handläggare ta det hela med ro.

– Många ser det som en sport att lyckas få igenom ett ord. De kanske försöker testa vår kunskapsnivå, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen till SVT Nyheter.

Expressen har varit i kontakt med mannen, som avböjer att kommentera sina ansökningar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER