Som vanligt anordnas en isshow under "Jul på Liseberg". I år bygger den på 1800-talsboken "Nötknäpparen och råttkungen". Foto: HENRIK JANSSONSom vanligt anordnas en isshow under "Jul på Liseberg". I år bygger den på 1800-talsboken "Nötknäpparen och råttkungen". Foto: HENRIK JANSSON
Som vanligt anordnas en isshow under "Jul på Liseberg". I år bygger den på 1800-talsboken "Nötknäpparen och råttkungen". Foto: HENRIK JANSSON
Sofia Pettersson från Grenna polkagriskokeri tycker att polkagrisar är ett måste på varje julbord. Foto: HENRIK JANSSONSofia Pettersson från Grenna polkagriskokeri tycker att polkagrisar är ett måste på varje julbord. Foto: HENRIK JANSSON
Sofia Pettersson från Grenna polkagriskokeri tycker att polkagrisar är ett måste på varje julbord.  Foto: HENRIK JANSSON
En halv miljon besökare, räknar nöjesparken med under "Jul på Liseberg". Foto: HENRIK JANSSONEn halv miljon besökare, räknar nöjesparken med under "Jul på Liseberg". Foto: HENRIK JANSSON
En halv miljon besökare, räknar nöjesparken med under "Jul på Liseberg".  Foto: HENRIK JANSSON
Liseberg har täckts av tre ton artificiell snö. Martin Högberg visar GT:s reporter, Maria Dahlin, hur det går till. Foto: HENRIK JANSSONLiseberg har täckts av tre ton artificiell snö. Martin Högberg visar GT:s reporter, Maria Dahlin, hur det går till. Foto: HENRIK JANSSON
Liseberg har täckts av tre ton artificiell snö. Martin Högberg visar GT:s reporter, Maria Dahlin, hur det går till.  Foto: HENRIK JANSSON

Regn i Göteborg – men jul på Liseberg

Publicerad

Regn, rusk och blåst i hela stan – utom på Liseberg, som har täckts av tre ton snö och pyntats med fem miljoner juleljus.

På fredag slår "Jul på Liseberg" upp portarna, och GT fick sig en förhandstitt.

Det är över en månad kvar till doppareda'n, men redan i morgon fredag slår "Jul på Liseberg" upp portarna. 

1 000 julgranar, 5 miljoner juleljus, 5 kilometer julgransgrilanger, medeltida gycklare, månglare och riddare – det är några av ingredienserna som ska få göteborgarna att komma i julstämning.

Julmarknaden är också ett stående inslag, där 65 utställare bjuder ut choklad, vantar och polkagrisar till försäljning.

– Vi har hållit på med polkagrisar i 30 år, och för mig är de bland det viktigaste inslaget på julbordet, säger Sofia Pettersson från Grenna polkagriskokeri.

Tre ton snö

I drygt 720 timmar har personalen jobbat med att täcka parken i artificiell snö. Tre ton handlar det om, allt som allt.

Martin Högberg står uppflugen på en stege, i full färd med att spruta snö över ett gäng granar. 

– Det är ju inte riktig snö, utan biologiskt nedbrytbar papperscellulosa, berättar han.

Tröttnar du någonsin på snö?

– Tja, efter ett tag så har man snö och papper överallt så det är klart att det blir lite jobbigt emellanåt, säger Martin med ett skratt.

 

LÄS MER: Liseberg öppnar upp för zombiefest

 

Som vanligt anordnas även en isshow under "Jul på Liseberg". I år bygger den på 1800-talsboken "Nötknäpparen och råttkungen", till musik från Tjajkovskijs klassiska balett med samma namn. 

Halv miljon besökare

– Våra kostymörer har gjort ett fantastiskt jobb, och koreografin är också väldigt fin. Jag är nöjd med resultatet, men samtidigt görnervös för hur publiken kommer att ta emot showen. Det är ju för dem som vi gör den, säger Sofia Sjölin, isshowens producent.

Isshowen är 25 minuter lång och visas en gång om dagen på vardagar, och två gånger om dagen under helgerna.

Jul på Liseberg anordnas för 16:e året i rad, och förväntas besökas av omkring 500 000 personer. Portarna öppnar den 18:e november och stängs dagen innan nyårsafton.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER