Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regissören: Kulturarv som har försvunnit

"Albert och Herbert"-regissören Bo Hermansson anser att ett kulturarv gått förlorat i branden på Skanstorget.
Foto: Leif Jacobsson
Tomas von Brömssen, som gestaltade Herbert, reagerade också med bestörtning på nyheten: "Fan vad tråkigt", säger han.
Foto: Lennart Rehnman
I den kraftiga branden vid Skanstorget i centrala Göteborg på lördagsmorgonen förstördes ett kulturarv – nämligen stallet i den klassiska tv-serien "Albert och Herbert".
Foto: Läsarbild

I den kraftiga branden vid Skanstorget i centrala Göteborg på lördagsmorgonen förstördes ett kulturarv – nämligen stallet i den klassiska tv-serien "Albert och Herbert".

– Det är tråkigt. Det är en del av ens liv och ett slags kulturarv i Göteborg som försvunnit, säger regissören Bo Hermansson, 78.

Larmet om branden på Skolgatan i Haga kom vid klockan kvart i nio på lördagsmorgonen. Ett stort område spärrades av och många stod på en gräsmatta utanför och tittade på sina hem.

Och det var inget vanligt förråd som förstördes i den kraftiga branden. Förrådet, eller stallet som det kallas, filmades nämligen som hästen Herkules stall i en den klassiska tv-serien "Albert och Herbert". Själva landshövdingehuset byggdes 1879 och stallet var ett decennium äldre än så – och det enda i sitt slag.

– I serien bodde de på Skolgatan och vi filmade jättemycket där. Det är tråkigt att det försvunnit ännu en bit av Haga och av "Albert och Herbert", säger regissören Bo Hermansson och fortsätter:

– Det är tråkigt. Det är en del av ens liv och ett slags kulturarv i Göteborg som försvunnit.

"Fan vad tråkigt"

Tomas von Brömssen, som gestaltade Herbert, reagerade på nyheten på ett liknande sätt.

– Har det brunnit i Haga? Nej, fan vad tråkigt, sade han till GP på lördagen.

Branden på Skolgatan startade i en stor förrådsbyggnad som mest hade Räddningstjänsten sex stationer på plats och cirka 45 brandmän som arbetar med släckningen.

Till en början hade man svårt att kontrollera branden men klockan 10.20 kunde man lämna ett något mer lugnande besked och vid 11.30 kunde räddningstjänsten meddela att branden var under kontroll.