"Albert och Herbert"-regissören Bo Hermansson anser att ett kulturarv gått förlorat i branden på Skanstorget. Foto: Leif Jacobsson"Albert och Herbert"-regissören Bo Hermansson anser att ett kulturarv gått förlorat i branden på Skanstorget. Foto: Leif Jacobsson

"Albert och Herbert"-regissören Bo Hermansson anser att ett kulturarv gått förlorat i branden på Skanstorget.

 Foto: Leif Jacobsson
Tomas von Brömssen, som gestaltade Herbert, reagerade också med bestörtning på nyheten: "Fan vad tråkigt", säger han. Foto: Lennart RehnmanTomas von Brömssen, som gestaltade Herbert, reagerade också med bestörtning på nyheten: "Fan vad tråkigt", säger han. Foto: Lennart Rehnman
Tomas von Brömssen, som gestaltade Herbert, reagerade också med bestörtning på nyheten: "Fan vad tråkigt", säger han.  Foto: Lennart Rehnman
I den kraftiga branden vid Skanstorget i centrala Göteborg på lördagsmorgonen förstördes ett kulturarv – nämligen stallet i den klassiska tv-serien "Albert och Herbert". Foto: LäsarbildI den kraftiga branden vid Skanstorget i centrala Göteborg på lördagsmorgonen förstördes ett kulturarv – nämligen stallet i den klassiska tv-serien "Albert och Herbert". Foto: Läsarbild
I den kraftiga branden vid Skanstorget i centrala Göteborg på lördagsmorgonen förstördes ett kulturarv – nämligen stallet i den klassiska tv-serien "Albert och Herbert". Foto: Läsarbild

Regissören: Kulturarv som har försvunnit

Publicerad

I den kraftiga branden vid Skanstorget i centrala Göteborg på lördagsmorgonen förstördes ett kulturarv – nämligen stallet i den klassiska tv-serien "Albert och Herbert".

– Det är tråkigt. Det är en del av ens liv och ett slags kulturarv i Göteborg som försvunnit, säger regissören Bo Hermansson, 78.

Larmet om branden på Skolgatan i Haga kom vid klockan kvart i nio på lördagsmorgonen. Ett stort område spärrades av och många stod på en gräsmatta utanför och tittade på sina hem.

Och det var inget vanligt förråd som förstördes i den kraftiga branden. Förrådet, eller stallet som det kallas, filmades nämligen som hästen Herkules stall i en den klassiska tv-serien "Albert och Herbert". Själva landshövdingehuset byggdes 1879 och stallet var ett decennium äldre än så – och det enda i sitt slag.

– I serien bodde de på Skolgatan och vi filmade jättemycket där. Det är tråkigt att det försvunnit ännu en bit av Haga och av "Albert och Herbert", säger regissören Bo Hermansson och fortsätter:

– Det är tråkigt. Det är en del av ens liv och ett slags kulturarv i Göteborg som försvunnit.

"Fan vad tråkigt"

Tomas von Brömssen, som gestaltade Herbert, reagerade på nyheten på ett liknande sätt.

– Har det brunnit i Haga? Nej, fan vad tråkigt, sade han till GP på lördagen.

Branden på Skolgatan startade i en stor förrådsbyggnad som mest hade Räddningstjänsten sex stationer på plats och cirka 45 brandmän som arbetar med släckningen.

Till en början hade man svårt att kontrollera branden men klockan 10.20 kunde man lämna ett något mer lugnande besked och vid 11.30 kunde räddningstjänsten meddela att branden var under kontroll.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER