Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regionens satsning: 150 mottagningar håller öppet

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra ötalandsregionen.
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lördagen den 22 januari kan man vaccinera sig på drop-in.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Över tre miljoner doser vaccin har nu getts ut i Västra Götalandsregionen. 

På lördag hoppas man att ännu fler ska bestämma sig för att ta sprutorna – då det är dags för vaccinationsdag. 

150 mottagningar håller då öppet för drop-in vaccination. 

För att ännu fler ska stärka sitt skydd mot covid-19 har Västra Götalandsregionen satsat på en dedikerad vaccinationsdag. 

Lördagen den 22 januari håller därför 150 mottagningar i regionen öppet för drop-in vaccinering mellan klockan 10-14. 

– Med vaccinationsdagen vill vi göra det så enkelt om möjligt att vaccinera sig. Vaccination är fortfarande det bästa skyddet mot svår sjukdom i covid-19, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge i ett pressmeddelande. 

Den tionde januari öppnade bokningen för dos tre upp för 18-åringar och uppåt. Tidigare var det sagt att det skulle gå sex månader mellan dos 2 och dos 3, men det sänktes nyligen till fem månader. 

– Tredje dosen är viktig för ett gott skydd. Men jag vill också betona att det är mycket viktigt att de som inte tagit en första eller andra dos gör det. Passa på nu när det är lättillgängligt och vi har gott om vaccin, säger Kristine Rygge. 

Så många har tagit tredje dosen 

Fram till och med förra veckan, vecka 2, hade 85,8 procent av alla invånare i regionen över 12 år tagit en första vaccindos bland invånare över 18 år är det 36 procent som även tagit sin tredje dos. 

– Vaccinatörerna gör att fantastiskt jobb med detta mitt i den stora belastningen på hela vården just nu. Det kan vara svårare att få tid på vissa orter men om du är villig att åka en bit finns det tider. Vi sätter också in extra vaccinationsinsatser på vissa platser för att nå så många som möjligt, säger Kristine Rygge. 

Vaccinet som kommer användas på vaccindagen är Pfizers Comirnaty eller Modernas Spikevax.


Se också: