Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regionens oro för nya deltavarianten

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i VG-regionen.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagning covid-19.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Deltavarianten har hittat till Västra Götalandsregionen.
Foto: FUSHION MEDICAL ANIMATION / STELLA PICTURES/DDP

I Europa har deltavarianten av covid-19 blivit dominerande.

I Västra Götalandsregionen finns det tolv bekräftade fall – men det kan finnas fler.

– Det är oerhört viktigt att vi följer de nationella rekommendationerna och inte minst med tanke på deltavarianten som sprids snabbare, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg.

Ett större fokus riktas nu mot deltavarianten av covid-19, som tidigare kallades den indiska mutationen.

Virusvarianten är helt dominerande i Storbritannien men finns också i flera europeiska länder.

Sverige har än så länge klarat sig undan från stora tal och Folkhälsomyndigheten rapporterade i början av veckan att 71 fall upptäckts i Sverige. TV4 har dock uppgifter, som inte finns bekräftade, att bara region Värmland har 209 fall.

Nu bekräftar Västra Götalandsregionen att virusvarianten också upptäckts i regionen.

– Vi har tolv bekräftade fall. Majoriteten av dem har en utlandskoppling. Det tar tid att få svar från helgenomsekvenseringen. Det gör att vi mycket väl kan ha fler fall, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i regionen, på en presskonferens.

Deltavarianten i VG-regionen

Deltavarianten misstänks vara både mer smittsam och mer motståndskraftig mot vaccin, i alla fall en dos.

När Västra Götalandsregionen nu misstänker att det finns fler fall har en ny metod satts upp på alla laboratorium i regionen.

– Nu håller dem på att sätta upp en ny metod för att snabbt kunna få en indikation direkt på om det skulle kunna vara deltavarianten. Det är ett led i att Folkhälsomyndigheten att man ska öka den nationella övervakningen och intensifiera den på deltavarianten, säger Thomas Wahlberg på presskonferensen.

Samtidigt som den nya, svårare deltavarianten av covid-19 hittat till Västra Götalandsregionen, har också antalet smittade minskat avsevärt. 

Under vecka 23 fanns det 600 bekräftade fall, nästan en halvering jämfört med föregående vecka. 

Värt att notera är dock att regionens databas som redovisar statistiken låg ner under helgen. Men regionen poängterar att utifrån de positiva provsvar som regionen fått in från labben, att det ändå ger en bra uppskattning på läget i regionen.

– Det är glädjande att vi trots allt har sett en ordentlig minskning och att det har fortsatt minska. Även om det finns en stor oro för vad deltavarianten kan ställa till med och vilken omfattning och spridning den får, säger Thomas Wahlberg på presskonferensen.

Uppmaningen: ”Tagga inte ner”

Thomas Wahlberg uppmanar nu folk att inte slappna av.

– Det finns alla förutsättningarna att detta kan ta fart igen. Det är inte dags att tagga ner. Det är fortsatt oerhört viktigt att vi följer alla de nationella rekommendationerna och inte minst nu med tanke på deltavarianten som sprids snabbare, säger Thomas Wahlberg på presskonferensen.


Deltavarianten sprider sig snabbare än andra varianter och risken att hamna på sjukhus fördubblas om man smittas av den.