Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regionens larm: Fler skippar andra dosen

För många av de 70-plussare som begränsat sina liv under pandemin har vaccinet gjort att livet stundtals återgår till något lite mer normalt igen.
Kristine Rygge, vaccinsamordanre i Västra Götaland
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

I Västra Götalandsregionen är vaccinationen i full gång och inom ett par veckor beräknas tider vara tillgängliga även för invånare som är 18 år eller äldre. 

Men trots den höga vaccinviljan så märker sjukvården i Västra Götaland att personer hoppar över den andra sprutan – eller försöker ta den någon annanstans.

– Tar man inte sin andra dos så är man inte heller fullvaccinerad, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.

Närmare 90 procent av alla medborgare i Västra Götaland som är 70 år eller äldre har fått sin första dos covid-19-vaccin. 

– Det är enormt gensvar hos invånarna, det är väldigt hög vaccinationsvilja. Så det är väldigt roligt att vaccinet går åt så snabbt, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen.  

Under vecka 23 öppnas möjligheten för de som är 45 år och äldre samt de som är över 18 år och riskgrupp. Enligt regionens beräkningar kommer alla vuxna kunna ta sin  första dos inom några veckor – men allt hänger på vaccinleveransen. 

– Den senaste veckan har varit den sämsta leveransen på länge. Men efter vecka 24 ser det stabilt ut, även om vi inte kan se den beräknade leveransen efter vecka 27, säger Rygge. 

Ta andra dosen på samma ställe

Men trots den höga vaccinviljan bland medborgarna poängterar Kristine Rygge att man ser en tendens som pekar på att allt fler hoppar över den andra dosen. 

– Det är jätteviktigt att man tar dos två, och att man tar den på samma ställe där man tog den första dosen. Man får inte välja, utan det är på samma ställe som gäller.

Är det ett stort problem i regionen? 

– Vi märker att det är folk som försöker få sin tid någon annanstans eller att de inte tar den alls, och det är viktigt. Man ska tänka att dos två är högprioriterad så man får planera sin tid utefter det, säger Rygge och fortsätter:

– Tar man inte sin andra dos så är man inte heller fullvaccinerad. 

Veckorna av väntan mellan vaccindos ett och två kan ställa till det för den som har tagit spruta nummer ett och planerar att åka på sommarsemester på annan ort. Folkhälsomyndigheten vill nämligen att alla ska ta båda doserna på samma ställe.

Vaccindoser tilldelas efter folkbokföring

Det handlar om logistik. Det underlättar för sjukvården att säkerställa att samma sort finns när det är dags för dos två.

”Tillgången på vacciner är begränsad och varje regionen tilldelas ett antal vaccindoser efter hur många personer som är folkbokförda i den regionen”, skriver Folkhälsomyndigheten som rekommenderar att man inte bara tar dos två i samma region som dos ett – utan även på samma vaccinationsmottagning.

Vaccination är del av öppenvården och enligt lagstiftningen så är det tillåtet att ta del av den var som helst i landet. Men antalet doser fördelas i landet utifrån befolkningsmängd – och från en del regioner har man slagit larm om att allt för många doser gått till personer som inte är skrivna där.

Folkhälsomyndigheten och Sveriges regioner och kommuner, SKR, diskuterar om och i så fall hur regioner kan kompenseras. Men har man väl tagit en dos uppmanas man alltså att ta nästa dos på samma ställe. Det finns inget strikt förbud att ta doser på olika ställen – men den starka rekommendationen att vaccinera sig på samma ställe grundar sig alltså i att man vill undvika logistikproblem.


Pfizer har skickat in ansökan om godkännande att vaccinera 12-15-åringar till amerikanska och europeiska läkemedelsverket. Nu är det upp till dem att avgöra om och hur unga ska vaccineras. I nuläget är Pfizer godkänt för de 16 år och uppåt.