Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regionen: Vaccinfuskare får vänta på sin andra dos

DiTV:s Ekonomistudion om hur vaccinpass kan komma att fungera.
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De personer som gått före i kön och vaccinerats trots att de inte tillhör Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning kommer att få vänta på sin andra dos.

Det skriver Västra Götalandsregionen i ett pressmeddelande.

– Jag upprepar det jag sagt tidigare, att det förekommit att fel personer bokat tid via länk avsedd för kommunal vård- och omsorgspersonal är oacceptabelt, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen, i pressmeddelandet.

De vaccinfuskare som regionen känner till, som alltså har smitit före i kön och vaccinerats trots att de inte tillhör den aktuella fasen, kommer att få vänta på sin andra dos.

Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Under gårdagen sa vaccinsamordnaren i Västra Götaland, Kristine Rygge, tvärtom till SVT att de snart skulle få dos nummer två och därmed fullt skydd mot covid-19:

– Den bästa lösningen är ändå att få så många fullvaccinerade som möjligt och då bedömer vi att även de som gått före i kön behöver en dos 2 för att få bästa möjliga effekt av vaccinationerna.

Men på fredagen meddelar man alltså att man valt en annan väg.

”Personer som fuskat sig till vaccination mot covid-19 kommer att få vänta på sin andra dos. Det ställningstagandet gör Västra Götalandsregionen i dag. De som fuskat kommer få sin andra spruta först när det är dags för den fas de egentligen tillhör”, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Vaccinsamordnaren: ”Oacceptabelt”

Enligt regionen handlar det om färre än fem personer som, via en länk de egentligen inte hade behörighet till, bokat in sig för vaccinering. Länken var egentligen till för vårdpersonal.

– Jag upprepar det jag sagt tidigare, att det förekommit att fel personer bokat tid via länk avsedd för kommunal vård- och omsorgspersonal är oacceptabelt, säger Kristine Rygge i pressmeddelandet.

När fusket uppdagades hos regionen förtydligades rutinerna för de vårdgivare som utför vaccinering, för att säkerställa att de som ska få sprutan faktiskt är behöriga.

– Vi för en kontinuerlig dialog med samtliga vaccinatörer för att säkerställa att all vaccinering sker enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Om fler fuskare än de nu kända upptäcks ska de också vänta på sin andra dos.

SE OCKSÅ:

Västra Götalandsregionen höll presskonferens om coronaläget i regionen under onsdagen. Smittskyddsläkaren Leif Dotevall passade på att sammanfatta året som gått.