Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Region Halland pausar testningen för covid-19

Foto: CHRISTIAAN DIRKSEN / REGION SKÅNE
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trycket på coronaprovtagningen i region Halland har blivit för stort och nu väljer man att stänga ner självprovtagningen helt under helgen.

– Det är tråkigt men nödvändigt för att alla de personer som redan provtagit sig ska få sina provsvar, säger Karin Hesselgard, ansvarig för testningen. 

Över 10 000 personer väntar på sina provsvar efter PCR-testningen i Halland. För att de ska få sina svar tillbaka i första hand, väljer man att pausa möjligheten för allmänheten att hämta och lämna tester under helgen.

Tidigare har region Kronoberg fattat samma beslut, av samma anledning. 

– Den analyskapacitet vi har fått på externa labb från Folkhälsomyndigheten har inte räckt. På måndag planerar vi ha öppet självprovtagningen igen som vanligt säger Karin Hesselgard, förvaltningschef för Närsjukvården Region Halland och ansvarig för självprovtagningen, i ett pressmeddelande. 

Hade önskat ännu mer analyskapacitet

Förra veckan utfördes drygt 30 000 provtagningar i regionen. Av dem var 23 500 från självprovtagningen. 

Regionens eget laboratorium, Mikrobiologin, analyserar prover från patienter, vården och en del av självprovtagningen. Resten, skriver regionen i pressmeddelandet, skickas till ett externt laboratorium.

– Vi hade önskat att vi kunde få tillgång till ännu mer analyskapacitet än vad vi fick. Men det gick inte och proverna fortsätter komma i samma takt. Därför behöver vi bemöta att få ett provsvar till dem som redan har provtagit sig. Personalen på labb har gjort en fantastisk insats och jobbat mycket övertid men det räcker ändå inte. Våra kylar är fulla av prover som väntar på analys, säger Arne Kötz, chef på Mikrobiologen i Halmstad.

Region Kronoberg har tidigare pausat all testning

Den nationella analyskapaciteten räcker inte till, enligt regionen och SKR gick samtidigt ut med en varning om att fler regioner är på väg åt samma håll.