Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svaret – efter regionernas krav om Modernas vaccin

Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regionerna Dalarna och Västra Götaland har sagt att de tänker vänta med att vaccinera med Modernas vaccin, tills de får besked att staten kommer täcka kostnader för eventuella biverkningar.

På onsdagens pressträff var socialministern Lena Hallengren tydlig:

– Oavsett när beslutet fattas kommer regeringen att täcka eventuella kostnader.

Under onsdagen meddelade både region Dalarna och region Västra Götaland att de tänker vänta med att vaccinera sin befolkning med Modernas nya vaccin, som i dagarna börjar anlända till regionerna. 

Anledningen är att de anser att det inte fanns något klart besked från regeringen om att de skulle stå för kostnader för eventuella biverkningar av Modernas vaccin, som inte omfattas av läkemedelsförsäkringen. 

– För en månad sedan sa man att man skulle ordna till det. Nu är vaccinet på väg och fortfarande har man inte levererat. Det är regeringen som ska kritiseras för sin senfärdighet, säger Ulf Berg, regionstyrelsens ordförande i Dalarna, till TT.

Hallengrens besked

Även Västra Götaland tänker göra samma sak, rapporterade Dagens Nyheter. 

– Vi förväntar oss ett formellt beslut och att det hinner tas innan vi sätter i gång med Moderna, säger Kristine Rygge, Västra Götalands vaccinsamordnare till tidningen.

I ett pressmeddelande senare på onsdagen förtydligar regionens hälso- och sjukvårdsdirektör, Ann Söderström, att man känner sig trygg med att regeringen kommer ge besked innan Modernas vaccin är aktuellt att använda.

– Alla vill ju samma sak – att få ut så mycket vaccin som möjligt till våra invånare. Det vi vill betona för att värna om patienten är att det måste finnas någon som tar formellt ansvar för eventuella biverkningar innan ett vaccin börjar användas. Men vi känner oss trygga med regeringens besked om att det snart är löst, säger hon i pressmeddelandet.

”Vill inte att något vaccin ska vänta”

Under onsdagen höll socialministern Lena Hallengren (S) en pressträff med bland annat vaccinsamordnaren Richard Bergström och statsepidemiologen Anders Tegnell.

Regeringen upprepade då att den garanterar ersättning till personer som eventuellt drabbas av biverkningar av Modernas vaccin, trots att bolaget inte täcks av den svenska patientförsäkringen.

– Därför har regeringen gett besked att staten ska stå för ersättning vid eventuella skador. Lagförslaget ska ligga på riskdagens bord så snart som möjligt, men oavsett så gäller skyddet när vaccineringen drar i gång, sa Lena Hallengren. 

– Vi är väldigt tydliga i detta. Och vi vill inte att något vaccin ska vänta, och det gäller även Moderna. 

Ovanligt med allvarliga biverkningar

När vaccinet togs fram deltog 30 000 personer i de kliniska studierna. Och enligt USA:s livsmedels- och läkemedelsmyndighet (FDA), så var allvarliga biverkningar mycket ovanliga. FDA har rapporterat att tre personer fick allvarliga biverkningar kopplat till vaccinet, två hade tidigare gjort fillerbehandlingar och drabbades av svullnad i ansiktet och en annan person av illamående och kräkningar. I samtliga tre fallen var biverkningarna övergående.

Enligt FDA är de vanligaste biverkningarna smärta och svullnad vid injektionsstället, trötthet, feber, svullna eller ömma lymfkörtlar i armhålan, huvudvärk, muskel- och ledsmärta samt illamående. Biverkningarna var under studien vanligtvis milda eller måttliga och gick över inom några dagar. Samma biverkningar hittades hos Pfizer-Biontechs vaccin, enligt FDA.

– Det har genomgått de studier och granskningar som krävs. Däremot är Moderna inte med i läkemedelsförsäkringen, sa Hallengren på pressträffen. 

80 000 vaccinerade

Fram till i söndags hade 80 000 svenskar fått en dos vaccin, berättar Hallengren. I flera regioner har man redan, eller snart, vaccinerat på alla äldreboenden, berättar hon.

– Sveriges största vaccineringskampanj någonsin har startat, mindre än ett år efter pandemins början, säger Lena Hallengren

Flera av Sveriges regioner har initialt valt att spara hälften av doserna för att vara säkra på att kunna ge en andra dos till de som fått den första. Det ändras nu, enligt Emma Spak, på Sveriges kommuner och regioner.

– Nu när vi ser att leveranserna är stabila och Folkhälsomyndigheten gått ut med klara besked att man inte ska spara på vaccin så har regionerna, från och med starten på denna vecka, enigt gått ut och sagt att man kommer nyttja det vaccin som finns tillgängligt, säger hon.

Alla som vill vaccinerade till sommaren

Lotta Bergkvist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, meddelade också att ytterligare två vaccin, kan godkännas.

– Astra Zenecas hoppas vi kunna godkänna i slutet på januari och Jansens ligger någon månad senare i tidtabellen, säger hon under pressträffen. 

Längre fram kommer en halv miljon doser i veckan levereras till Sverige, säger Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare.

Att leveransen ökar beror delvis på att de redan godkända vaccinen kommer produceras i större volymer, delvis på att ytterligare tre vaccin beräknas kunna godkännas framöver.

– Det betyder att vi kommer ha tillräckligt för att vaccinera de svenskar som vill fram till sommaren, säger Bergström

Nya tekniken: Se om du är smittad – med mobilen

Forskare hoppas kunna snabba på tester genom avancerade metoden.