Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Regeringen vill utreda våld mot EU-migranter

Antalet hatbrott ökar i Sverige enligt Brå (Brottsförebyggande rådet). Nu vill regeringen kartlägga våldet mot EU-migranter. Foto: Lisa Mattisson
Elva migranter fick sina hem nedbrända efter en attack natten mot lördag. Foto: Nora Lorek

En kvinna blev attackerad av en macheteman – som sedan brände ner tältlägret vid Älvsborgsbron.

Nu vill regeringen kartlägga våldet mot EU-migranter.

– Det här är obehagligt och det är viktigt att ta avstånd från våld, säger Åsa Regnér (S) jämställdhetsminister till SVT.

Natten till lördag attackerades elva EU-migranter när de låg och sov vid Älvsborgsbron i Göteborg. En man i 30-årsåldern attackerade en kvinna med ett macheteliknade föremål och hällde vätska på ett tält.

Tre husvagnar blev helt utbrända och polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand samt grov misshandel.

– Jag har inte hört talas om en värre attack i vår region tidigare, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i Region Väst.

"Är obehagligt"

Nu vill regeringen kartlägga våldet mot EU-migranter. Det meddelar Åsa Regnér (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister i en intervju med SVT.

– Det här är obehagligt, och det är viktigt att ta avstånd från våld, säger Åsa Regnér.

Antal hatbrott ökar

Det är framför allt det ökade våldet med möjliga hatbrottsmotiv som får henne att reagera. Under 2014 kom 6 270 anmälningar in där det fanns ett hatbrottsmotiv – varav 69 procent bedömdes vara främlingsfientliga eller rasistiska motiv, skriver Brottsförebyggande rådet.

– Vi har hört om flera incidenter, och varken jag eller polisen har ännu klart för oss vad motiven är, säger Regnér till SVT.

Nu är Åsa Regners förhoppning att våldet ska minska i hela samhället. Detta samtidigt som polisen meddelar att det är allt svårare att knyta en gärningsperson till brottet.

– Jag hoppas alltid att våld ska minska och upphöra, mot utsatta EU-migranter, mot kvinnor, mot barn, mot alla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!