Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Regeringen tar över Preem-prövningen

Regeringen tar över Preem-prövningen
Preems raffinaderi i Lysekil. Foto: THOMAS JOHANSSON/TT

Utbyggnaden av Preemraff i Lysekil har tagit ytterligare en vändning.

Regeringen tar över prövningen från Mark- och miljööverdomstolen, meddelar klimat- och miljöminister Isabella Lövin, MP, vid en presskonferens på fredagen.

– Regeringen gör bedömningen att klimatpåverkan av den utbyggda verksamheten kan antas bli av sådan omfattning att regeringen bör pröva om verksamheten bör tillåtas eller inte, säger hon.

Preem vill bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, något som skulle innebära att företaget skulle dubbla sina utsläpp och därmed släppa ut mest klimatpåverkande gaser i landet.

Miljöorganisationer som Naturskyddsföreningen och även privatpersoner överklagade utbyggnadsplanerna som fick godkänt av Mark- och miljödomstolen i november 2018.

Nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen, beslutade i juni i år att man beviljat prövningstillstånd för överklagan. 

Länsstyrelsen i Västras Götaland har sagt att man vill att regeringen prövar ärendet. 

Regeringen prövar Preemraff-ärendet

Naturvårdsverket har efter Mark- och miljööverdomstolens beslut underrättat regeringen om att den kan ta över fallet vilket nu också kommer ske, rapporterar Dagens Nyheter.

Ärendet blir ett tillståndsärende, vilket sker i ovanliga fall.

DN skriver att det nu blir första gången som en sådan fråga prövas av klimatskäl. 

Vid en presskonferens på fredagen bekräftade klimat- och miljöminister Isabella Lövin, MP, att det nu är regeringen som kommer att pröva ärendet och inte Mark- och miljööverdomstolen. 

Regeringen fattade beslutet under torsdagens regeringssammanträde.

– Regeringen har tagit emot en underrättelse från Naturvårdsverket att den verksamhet vid Preemraff i Lysekil som Preem AB söker miljötillstånd för är sådan att regeringen kan pröva om den ska tillåtas eller inte på grund av verksamhetens stora klimatpåverkan, förklarade Isabella Lövin under presskonferensen.

Isabella Lövin:

Målet lämnas över till regeringen

Hon konstaterade också att Länsstyrelsen i Västra Götaland ställt sig bakom Naturvårdsverkets underrättelse och att även organisationer och enskilda har skrivit till regeringen om verksamheten.

Isabella Lövin förklarade att domstolen nu ska lämna över målet till regeringen, men att ärendet först ska beredas klar och att överlämnandet därför kommer att dröja.

I juli gick länsstyrelsen i Västra Götaland ut med ett pressmeddelande där man varnar för att Preems planer skulle innebära stora problem att nå klimatmålen för länet:

”Det regionala klimatmålet säger att utsläppen av växthusgaser i Västra Götaland ska minska med 80 procent till år 2030. Detta räknat från 1990 års nivå. Länsstyrelsen bedömer att Preems nya verksamhet ger så stora utsläpp av koldioxid att hela utsläppsminskningen sedan 1990 riskerar att bli noll. Då blir det också närmast omöjligt att nå vårt regionala klimatmål till 2030.”

”Glada att regeringen tar ansvaret”

Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl säger efter regeringens besked:

– Vi är glada över att regeringen tar det här ansvaret och hoppas att det betyder att den stora ökningen av utsläpp från Preemraffs utbyggnad inte blir av.  Både samhällets och industrins insatser behövs för att minska, inte öka, de svenska utsläppen av koldioxid.

Naturskyddsföreningen menar att regeringen har bättre möjlighet att göra en ”allsidig bedömning av målen i klimatlagen”.

– Vi anser att regeringen är bättre lämpad än domstolen att svara på frågan om vilka utsläpp som kan tillåtas fram till det att Sverige når nollutsläpp 2045. Det vore en stor besvikelse om regeringen, som är ansvarig enligt klimatlagen, skulle godkänna en fördubbling av utsläppen från en verksamhet som producerar fossila bränslen, säger Johanna Sandahl.

Texten uppdateras