Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regeringen ringde polisen om Kevins död

Dåvarande justitieministern Laila Freivalds (S) vägrar i dag att kommentera uppgifterna.
Foto: Martina Huber
De mordutpekade bröderna Christian och Robin i dag.
Foto: SVT

Regeringen lade sig i utredningen kring fyraårige Kevins död sommaren 1998.

Justitiedepartementet ringde varje dag för att informera sig om utvecklingen, enligt spaningsledaren Rolf Sandberg. 

Dåvarande justitieministern Laila Freivalds (S) vägrar i dag att kommentera uppgifterna. 

– Jag säger ingenting. 

Efter den uppmärksammade utredningen i Arvika 1998 fick spaningsledaren Rolf Sandberg och journalisten Nina Hjelmgren året därpå i uppdrag att sammanställa en rapport som senare skulle användas i utbildningssyfte inom polisen.

Rapporten, som tidigare varit hemligstämplad, är högintressant efter chefsåklagare Niclas Wargrens beslut på måndagen att återuppta utredningen.

Beskedet följer på den granskning som SVT:s Dokument inifrån gjort under det senaste året.

Regeringen lade sig i utredningen

Expressen kunde redan den 21 december 2000 avslöja delar av det kontroversiella innehållet i den då hemliga polisrapporten:

Regeringen hade – genom justitiedepartementet – lagt sig i utredningen.

Vid tiden för Kevins död hette Sveriges justitieminister Laila Freivalds. Hon har fram tills nu klarat sig undan frågor om departementets stora intresse för utredningen i Arvika.

När Expressen under måndagen talar med henne vägrar hon svara på frågor om Kevinfallet.

– Det finns inte någon som helst anledning för mig att yttra mig om det, säger hon.

Av den 65 sidor långa utvärderingen framgick bland annat att ”justitiedepartementet hörde av sig varje dag för att informera sig om utvecklingen i utredningen av det uppmärksammade Kevin-fallet.”

Intresset var dock högst temporärt, enligt spaningsledaren Rolf Sandberg.

Blev tyst efter riksdagsvalet

Den 20 september 1998 – drygt en månad efter Kevins död – var det riksdagsval. Därefter tystnade telefonerna.

Här förhörs femårige Robin om mordet på sin bästa vän Kevin.
Foto: SVT

Spaningsledaren uppfattade det som att man från justitiedepartementets sida ville vara förberedd på att behöva försvara sig om något skulle avslöjas i samband med utredningen om Kevins död.

Av rapporten framgår följande:

”Rolf Sandberg tror att man på justitiedepartementet var rädd att oppositionen skulle försöka utnyttja det. Rolf Sandberg uppfattade inte att intresset alls var till för att höra om man från justitiedepartementets sida kunde hjälpa till att förbättra utredningsvillkoren. Istället bad de om hjälp: Rolf Sandberg fick en lista på frågor som justitieministern skulle kunna tänkas fokusera på vid ett eventuellt tal i ärendet. Rolf Sandberg var föga smickrad över uppvaktningen från departementets sida. Å andra sidan upphörde den som sagt relativt snabbt. Sedan riksdagsvalet 1998 har det inte kommit till Rolf Sandbergs kännedom att man från justitiedepartementets sida har visat något intresse för utredningen i Kevin-fallet.”

"Jag säger ingenting"

Hur det kommer sig vägrar den dåvarande justitieministern Laila Freivalds svara på.

– Det är ingen idé att du undrar, för jag kommer inte att säga någonting. Jag säger ingenting, är beskedet när Expressen talar med henne i telefon på måndagen.

Beatrice Ask var justitieminister i alliansregeringen under åren 2006 till 2014. I dag är hon ordförande i riksdagens justitieutskottet.

När hon får höra om regeringens inblandning i utredningen kring Kevinfallet reagerar hon starkt:

– Det låter väldigt märkligt i mina öron. Jag har aldrig hört talas om något sådant.

Beatrice Ask: "Ska bedrivas professionellt"

Enligt Ask kan det möjligen vara relevant för tjänstemän vid departementet att vid enstaka tillfällen ställa frågan om det behövs mer resurser för att utreda det enskilda fallet. Men detaljinformation om en brottsutredning ska regeringskansliet inte efterfråga.

– Visst kan man ha ett intresse av att veta hur arbetet går, men en förundersökning ska ju bedrivas professionellt, säger hon.

Expressen har sökt tidigare statsministern Göran Persson för en kommentar, men hittills utan resultat.

DETTA HAR HÄNT

• Fyraårige Kevin hittas död vid Kyrkvikens strandkant i Glafsfjorden i Arvika av sin morfar strax före klockan halv tio på kvällen den 16 augusti år 1998. Då hade det gått flera timmar sedan han senast sågs till.

• Polisen utreder först det så kallade “pedofilspåret”, men snart styr man in på det så kallade “barnspåret”.

• Den 22 augusti kom en familj in till polisstationen i Arvika för att barnen, två bröder som var sju och fem år gamla, hade viktigt information att lämna i fallet.

• Totalt hölls, enligt Dagens Nyheter och SVT, över 30 förhör och tre vallningar på mordplatsen med bröderna innan de erkände att det var de som bragt Kevin om livet. Femåringen erkände inne för förundersökningsledaren Rolf Sandbergs och det spelades aldrig in, enligt DN.

• I SVT:s “Dokument inifrån”, som i tre delar granskar fallet, träder bröderna Christian och Robin för första gången fram, 19 år efter mordet. I det första programmet, som sändes förra veckan, sade de sig inte minnas något kring händelsen.

• Brödernas advokat Thomas Olsson har begärt att förundersökningen ska återupptas och i går berättade chefsåklagaren vid åklagarkammaren i Karlstad, Niclas Wargren, att så kommer att bli fallet.